Crne brojke iz prvog polugodišta udvostručene već u srpnju

Stop - Policija

PODRAVINA I PRIGORJE – Tijekom prvog polugodišta na cestama Podravine i Prigorja zbilo se 272 prometne nesreće, u kojima je sudjelovalo 612 osoba, tri su smrtno stradale, 37 je teško a 132 lakše ozlijeđeno, izvijestila je o stanju sigurnosti na cestama službenica za prometnu preventivu u Policijskoj upravi Mirela Škvorc. Na žalost, brojke iz prvih šest mjeseci o najtežim posljedicama udvostručene su već na početku srpnja, dodala je.

– Na žalost, ovaj srpanj isto nije lijepo započeo, odmah u prvim danima smo imali tri stradavanja vezana uz promet; imamo dvije smrtno stradale osobe u Križevcima i na žalost jedno dijete, biciklista, na širem području Postaje prometne policije Koprivnica, rekla je Škvorc.

U usporedbi s lanjskom prvom polovicom godine broj prometnih nesreća smanjen je za 10-tak posto, nastavila je Škvorc, dodavši da su uzroci ostali uglavnom isti, a na prvom mjestu među njima brzina.

– I to kombinacija i nepropisne i neprilagođene brzine, pa je tako uslijed nje zabilježeno 68 prometnih nesreća, što u biti čini nekih 25 posto prometnih nesreća. Alkohol također ove godine predstavlja značajan čimbenik u događanju prometnih nesreća; od ukupno 612 sudionika prometnih nesreća alkohol je utvrđen kod njih 86, što proizlazi nekih 14 posto sudionika, dodala je.

Pod alkoholom nešto je više i sudionika nesreća i vozača koji su ih prouzročili; Mirela Škvorc je navela da u otprilike trećini slučajeva svoj udjel u događanju nesreće ima činjenica da je netko bio pripit ili pijan. Mladi pak vozači prouzročili su 14 posto svih nesreća, što je smanjenje u odnosu na lani. Za više sigurnosti u prometu ne postoji savjet koji već niste čuli; stoga policiji ostaje i dalje da upozorava i kažnjava, pa je preventivka Škvorc ponovila da alkohol i vožnja ne idu skupa, posebice kod mladih vozača, što se tiče brzine kao glavnog uzroka događanja nesreća:

– Da se ponovno poštuju ograničenja brzine kretanja i da se prilagodi brzina uvjetima na cesti; evo svjedoci smo i ovih velikih vrućina, ljudi idu na godišnje odmore, stvaraju se velike kolone vozila – znači održavati razmak između vozila ispred sebe, ne pretjecati na nekakvim neprikladnim mjestima gdje su oštri zavoji, prijevoji i preko pune linije, te naročito, ne ulijetati u škare, navela je Škvorc.

Iako je sve već rečeno, brojke o stradalima daju opravdanje ponavljanjima, pa i onome o obaveznom nošenju zaštitne kacige za motocikliste, dodala je Mirela Škvorc. Što se tiče novosti koje donose izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od početka lipnja više nema ograničenja snage motora vozila kojima upravljaju mladi vozači, ili oni do 24 godine, pa umjesto autima do 80 kilowata oni sada smiju za upravljače bez ograničenja snage. A za one koji prodaju svoje vozilo novost je da kupac, novi vlasnik mora u roku od 15 dana registrirati auto na svoje ime ili ga odjaviti. Ako to ne učini, prethodni vlasnik može izvijestiti policiju, a ona će ukinuti registraciju vozila. (RKC)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Ivan Bermanec piše:

    ZAŠTO SE KOD NAS NE POSTAVLJAJU KAMERE???
    TO JE NAJISPLATIVIJA INVESTICIJA ZA POLICIJU.GARANTIRAM!!!

Komentari su zatvoreni.