[FOTO] Etnomuzikologinja Jelka Vukobratović: „I jazz i rock’n’roll su nekad bili osuđivani kao cajke danas“

„Glazba turbOlentnih vremena“ tema je koja je okupila četrdesetak zainteresiranih u petak na 6. STEAM večeri, koja se održala u opuštenoj atmosferi na 1. katu Caffe bara „Bull 23“ u Križevcima. Na pitanja moderatorice Sonje Mrnjavčić iz Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“, a zatim i čitav niz pitanja iz publike, spremno je odgovarala Križevčanka doc. dr. sc. Jelka Vukobratović s Muzičke akademije Zagreb. STEAM večeri se održavaju u sklopu projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ križevačke udruge P.O.I.N.T., Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i partnera.

Jelka Vukobratović je etnomuzikologinja, diplomirani muzičar flautist i profesorica flaute, docentica i zamjenica pročelnika II. Odsjeka za muzikologiju Muzičke akademije Zagreb, gdje predaje Uvod u etnomuzikologiju B, Hrvatsku tradicijsku glazbu, Popularnu glazbu, Etnomuzikologiju, Organologiju te Glazbu, rod i feminističku kritiku. Tajnica je i dugogodišnja članica Gradskog puhačkog orkestra Križevci, kulturna aktivistica te autorica i koautorica četrdesetak znanstvenih i stručnih radova iz područja etnomuzikologije, od čega sedam knjiga.

Prisutni su u sat i pol od Vukobratović mogli saznali nešto više o fenomenu glazbe inspirirane melodikom istočnih krajeva, ali i mnoge druge teme vezane za glazbu ovih prostora. Publici je približila muzikologiju kao disciplinu, dala uvid u povijesni razvoj tradicijske glazbe na prostorima bivše Jugoslavije, njene specifičnosti, ali i načine na koje je ciljano utjecala na razvoj popularne glazbe, pa i tzv. „lakih nota“, od narodnjaka do folka i turbofolka od devedesetih godina prošlog stoljeća.

Vukobratović je istaknula problematičnu stigmatizaciju tih glazbenih žanrova koja je redovno bila nacionalno uvjetovana, umjesto da se balkanski etno i tradicijski stil cijene zbog autentičnosti koju imaju i vrijednosti koju predstavljaju za ljude koji žive na ovim prostorima. Komentirala je i nepravedan odnos prema harmonici kao impresivnom glazbenom instrumentu koji, zbog njezina pogrešnog povezivanja s određenim žanrom, trpi u hrvatskoj glazbenoj kulturi do te mjere da do današnjeg dana na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji ne postoji odsjek za instrumentaliste harmonikaše.

Pokušaj kritike da takvu glazbu treba odbaciti zbog loših tekstova umanjila je navodima da su i rock i drugi glazbeni žanrovi puni plitkih tekstova. Kao zanimljivost navela je i svojedobnu odbojnost prema jazzu, koji su klasičari sredinom prošlog stoljeća također prikazivali kao nedostojnog pažnje te poentirala da zabrane, poput aktualnih ovih dana u Hrvatskoj, neće donijeti ništa pozitivno već rezultirati kontra-efektom jer je glazba svih vrsta i stilova široko dostupna.

Vukobratović je nedavno izdala knjigu „U (g)radu i zabavi“ u suizdavaštvu križevačke Udruge P.O.I.N.T., čiju se promocija u Križevcima očekuje u svibnju, u kojoj se bavila glazbenicima i ansamblima sa šireg križevačkog područja, vrstom glazbe koju su izvodili i prostorima gdje su nastupali u zadnjih otprilike stotinu godina. Ta etnografska studija poziva na slušanje glazbene prošlosti i sadašnjosti Križevaca i okolice podsjećajući na to da jedan grad ne čini samo njegov vizualni krajolik već i onaj zvučni. Knjiga je slobodno dostupna i online.

Organizatori iz Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i križevačke udruge P.O.I.N.T. pozivaju zainteresirane Križevčane i goste grada da se pridruže na sljedećim „STEAM večerima“ u opuštenoj atmosferi na 1. katu Caffe bara „Bull 23“, kako bi upoznali svoje sugrađane svih generacija koji se uspješno bave različitim aktualnim temama iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, ali i umjetnosti u širem smislu. Cilj je „STEAM večeri“ posjetitelje potaknuti na kreativno razmišljanje te primjenu znanja iz navedenih područja u stvarnim okruženjima, od istraživanja do poduzetništva.

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.