Francuski filmovi opet besplatni u Kinu Križevci

Tijekom mjeseca ožujka i dulje, Francuski institut u Hrvatskoj u suradnji sa svojim frankofonskim obrazovnim i kulturnim partnerima nudi bogat i raznolik program koji slavi francuski jezik i frankofonske kulture. U Križevcima će se u suradnji s našim Pučkim otvorenim učilištem i Kino mrežom prikazati dva francuska filma – dokumentarni i igrani, i to besplatno. Ulaznice treba rezervirati na stranici Kina Križevci https://kino.krizevci.hr/ ili ih preuzeti na blagajni Kina prije projekcije.

Ovaj četvrtak 23. ožujka u 20 sati, na rasporedu je Saint-Omer prvi igrani film francuske redateljice Alice Diop koja je dosad u svojim dokumentarcima istraživala lomove u afro-europskim obiteljima. U njegovom središtu nalaze se dvije žene: Laurence Coly (Guslagie Malanda), mlada senegalska imigrantkinja i studentica filozofije optužena da je ubila svoje petnaest mjesečno dijete ostavivši ga da se utopi u oceanu, te Rama (Kayije Kagame), senegalsko-francuska profesorica književnosti koja putuje iz Pariza u Saint-Omer kako bi taj slučaj iskoristila pri pisanju moderne preinake grčkog mita o Medeji. Premda igrano djelo, ono ništa manje nije vezano za vanfilmsku zbilju nego autoričin prethodni opus. Naime, lik Coly izvučen je iz stvarne vijesti koja je potresla Francusku 2016. godine, a lik Rame temelji se na samoj redateljici koja je, obuzeta slučajem čedomorstva (a u to doba i sama trudna), prisustvovala suđenju koje je uslijedilo. S obzirom na to da kamere nisu bile dozvoljene u sudnici, Diop evocira vlastita sjećanja, transkripte saslušanja i rekonstruira mizanscenu, a tom prostoru navodne objektivnosti kontrira specifično kompleksnu pozadinu optužene koja, poput mnogih tragičnih figura, zadržava svoje pravo da bude neshvaćena.

Sljedeći tjedan u četvrtak 30. ožujka u 20 sati prikazuje se dokumentarni film Ženski odgovor. Angažiran i balansiran dokumentarac o ženama u Francuskoj koje aktivizmom dižu svoj glas protiv zlostavljanja premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu. Elise u Brestu, Alexia u Saint-Etienneu, Cecile u Compiegneu, Jill u Marseilleu… Ovo su tek četiri od tisuća mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene. Noću, naoružane bijelim plahtama i crnom bojom, obljepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i sloganima koji osuđuju femicid. Neke od njih feministkinje su s dugogodišnjom tradicijom, druge nikad prije nisu vodile ovakvu ili sličnu kampanju, ali sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je preplavilo njihove živote. Seksizam je posvuda… Ali i one su!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.