Upitne sve odluke s ovotjednog Gradskog vijeća – oporba traži ponavljanje sjednice

Zbog grubog kršenja Poslovnika, uskraćivanja prava na raspravu i sudjelovanje na sjednici Gradskog vijeća, oporbeni vijećnici u križevačkom Gradskom vijeću danas će podnijeti prijavu Uredu državne uprave, potvrdio nam je vijećnik Ivan Majdak. Predstavnici SDP-a, Majdak, Ivica Švagelj, Marko Vrbanec i Denis Maksić traže poništavanje svih odluka koje su donesene u nastavku 13. sjednice Gradskog vijeća nakon što su, napuštanjem sjednice, srušili kvorum. Naime, budući da se troje HDZ-ovih vijećnika nije pojavilo na Gradskom vijeću, izlaskom oporbe ostalo je samo devet Rajnovih vijećnika, što nije dovoljno da bi se sjednica mogla nastaviti.

Gradsko vijeće, kako je to navedeno u Poslovniku, može raspravljati kad je na sjednici prisutna većina od ukupnog broja vijećnika, u slučaju Križevaca treba ih biti deset od ukupno devetnaest. Budući da se HDZ-ov Goran Hrg unaprijed ispričao zbog nedolaska, a sedam vijećnika je napustilo sjednicu, zbog nedovoljnog broja vijećnika sjednica se morala prekinuti, upozoravaju križevački oporbenjaci i pozivaju se na članak 64. Poslovnika Gradskog vijeća.

Predsjednik vijeća Igor Frbežar trebao je odrediti vrijeme nastavka sjednice i o tome obavijestiti vijećnike koji nisu bili nazočni. Umjesto toga, oni su nazivali HDZ-ove vijećnike i čekali dok se nije pojavio Goran Hrg, bez obavijesti oporbenim vijećnicima nastavili su s radom prekinute sjednice i u desetak minuta odradili 22 točke dnevnog reda“, upozorava Majdak. Prema Poslovniku koji uređuje unutarnje ustrojstvo i način rada Gradskog vijeća, na sjednici je bilo i drugih nepravilnosti. U trenutku kad je SDP-ov Antonio Sirovec za govornicom obavještavao predsjednika vijeća da će oporba tog trenutka napustiti sjednicu, sa svog mjesta je pauzu zatražio gradonačelnik Mario Rajn i predsjednik Frbežar ju je dopustio. Međutim, Poslovnik propisuje da nitko ne može govoriti na sjednici prije nego zatraži i dobije riječ od predsjednika, stanku može zatražiti samo predsjednik kluba vijećnika, nikako gradonačelnik, a govornici moraju govoriti s govornice. U pauzi su vladajući osigurali kvorum, nastavili sjednicu bez oporbe i jednoglasno bez rasprave prihvatili 22 točke dnevnog reda.

Vezano

Komentari su zatvoreni.