Stanari Radićeve uoči sjednice Gradskog vijeća: Grad nam (g)radi iza leđa

Na dnevnom redu 13. sjednice Gradskog vijeća koja je zakazana za utorak 14. ožujka, među najavljenih sedamnaest točaka za raspravu nalazi se i ona o osnivanju prava građenja na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada Križevaca, koja je u zemljišnim knjigama navedena kao LIVADA BRACE HANŽEKA. Na toj čestici, koja za sad nema pravo građenja, Udruga osoba s invaliditetom Križevci namjerava izgraditi zgradu za organizirano stanovanje i dnevni boravak osoba s invaliditetom, uz partnerstvo s Gradom, Centrom za socijalnu skrb i udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, a računaju na sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj i/ili Europskog socijalnog fonda.

Već su izradili i idejno rješenje za katnicu s dva apartmana, osam jednokrevetnih i pet dvokrevetnih soba te prostorom za razne radionice, radno-socijalne terapije i međusobna druženja. U zgradi je projektiran i kancelarijski prostor u koji bi se u budućnosti preselilo sjedište udruge iz sadašnjih prostora.

Međutim, stanari Ulice Stjepana Radića na brojevima 17, 19 i 21 na čijem dvorištu bi trebala niknuti nova zgrada, neugodno su iznenađeni informacijom da se ova točka našla na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća. Naime, oni su Gradu predali peticiju sa 130 potpisa susjeda koji se protive izgradnji na ovoj čestici, jedinoj zelenoj površini u ulici koja se trenutačno koristi kao dječje igralište, na kojoj je i Grad prije dvije godine u sklopu projekta Living Streets postavio roštilj i sportsku opremu kako bi potaknuo susjede da se tamo okupljaju.

Sve aktivnosti vodile su tome da će se odustati od ove lokacije i sad odjednom, nama iza leđa, Gradsko vijeće donosi odluku o pravu građenja. Šokirani smo!“, rekli su nam stanari (podaci poznati redakciji). Radi se o čestici na kraju slijepe ulice koja, kao ni Radićeva, nema ni pješačku ni biciklističku stazu ni uređena parkirna mjesta te nije sigurna za kretanje pješaka, pogotovo djece. Zato su tražili i izmjenu Generalnog urbanističkog plana i prenamjenu iz zone M1 (mješovite namjene, pretežno stambene) u zonu Z, odnosno zaštitnu zelenu površinu koja obuhvaća pješačke i biciklističke staze i igrališta. Grad Križevci im je prije manje od mjesec dana odgovorio kako je njihov prijedlog prihvatljiv i da će se razmotriti prenamjena čestice, a istovremeno stavlja na glasanje odluku o pravu građenja na istoj toj čestici.

Građani i stanari Ulice Stjepana Radića i Brace Hanžeka još su u listopadu uputili dopis Gradskom vijeću u kojem navode razloge neslaganja s najavljenom izgradnjom, no taj dopis zajedno sa 130 potpisa nije među materijalima za sjednicu na kojoj bi vijećnici trebali donijeti odluku o dopuštanju gradnje. Zato će ih, najavljuju građani, oni vijećnicima donijeti sami.

Predložili smo nekoliko lokacija za koje mislimo da su bolje, ima ih u vojarni u gradskom i državnom vlasništvu. Vjerujemo da bi država za ovakvu zgradu bez ikakvih problema ustupila svoje zemljište, samo treba zatražiti, poslati koji dopis i nazvati. Mi smo od Grada tražili da nas informira o daljnjim koracima jer smo zainteresirana strana. Nitko nas nije obavijestio o tome da će se par dana nakon što smo dobili dopis da je naš zahtjev za prenamjenu zone opravdan, dopustiti gradnja nama iza leđa“, ispričali su nam ogorčeni stanari.

Inače, ovo nije prvi put da se na livadu u Ulici Brace Hanžeka pokušava “ugurati” još jedna stambena zgrada. Isto su pokušale gradske vlasti prije više od deset godina, kad je za gradnju stambene zgrade bio zainteresiran privatni investitor, no tad se od te ideje odustalo nakon što su joj se potpisima na peticiji usprotivili građani.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Nitro Biber piše:

    Ima mjesta u poduzetničkoj zoni Gornji Čret,zašto ne?Da se vidi kako je lijepa zona a pogotovo prilaz u nju….kao da ideš u pakao!

Komentari su zatvoreni.