Domaći sir, vrhnje, maslac – neiskorišteni mamac za turiste

Na ulaz u mliječni dio Gradske tržnice jučer su postavljene edukativne table na temu mlijeka i mliječnih proizvoda kako bi educirale posjetitelje o preradi mlijeka, a dio su projekta koji provodi Turistička zajednica Grada Križevaca pod nazivom Prigorske mliječne staze, uz financijsku pomoć Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. Cilj projekta je očuvanje tradicije i promicanje održivog gospodarskog i turističkog razvoja uz korištenje lokalne baštine, ruralno zaleđe grada Križevaca i Kalničkog prigorja sa zadaćom privlačenja turista i promocije lokalnih proizvoda te osmišljavanje interpretacijske priče i tematske staze po kojima Križevci i Kalničko prigorje postaju prepoznatljivi i sposobni privući turiste.

Na području Križevaca i okolnih općina, generacije obitelji tradicionalno žive od proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, a velik broj njih svakodnevno odlazi na zagrebačke i varaždinske gradske tržnice kako bi plasirali svoje proizvode.

Danas se trend mijenja te posjetitelji iz grada dolaze u potrazi za svojim omiljenim proizvodima na selo, kako bi tu kupili ono što žele i proizvode na koje su navikli. Također je to prilika za učenje i druženje s proizvođačima, razmjenu iskustava, ali i još neiskorišteni potencijal za turističke posjete ruralnoj sredini“, objašnjava direktorica TZ Olinka Gjigaš i dodaje da svi zainteresirani proizvođači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju sve uvjete za prodaju na vlastitom pragu, mogu besplatno dobiti komplet datoteka s tablama Prigorskih mliječnih staza koje će moći prezentirati na zidovima svojih kušaonica i u poljoprivrednim objektima kako bi posjetiteljima ponudili još jedan zanimljiv turistički doživljaj.

Vezano
3 komentara
  1. Nitro Biber piše:

    Kao i svaka selendra danas,tako su i Križevci umislili da su nešto veliko.Kakve krave,kakvo selo i domaći proizvodi?Mi smo elita,grad,kraljevski grad!!Seljaci umislili da su i oni gradska krema,kaj,mi smo tu,nadomak Zagreba,nemo mi ranili krave i gujde….i ode sve u lepe tri p m…………

  2. Mario piše:

    o tome ste trebali razmišljati prije desetak godina kada je još bilo i krava po selima! A i eto čisto sumnjam da će taj projekt zaživjeti! Ljudi ne kupuju niti na tržnicama a kamoli da će ići na selo( osim ako nije u pitanju seoski turizam) po sir i vrhnje! A i ugostiteljska ponuda u gradu ide sasvim u drugom smjeru( odnosno ne ide nikuda).

  3. Zvonimir piše:

    Bravo sa ideju da se nešto pokrene u tom pravcu. Ja sam vikendaš u okolici Križevaca, a domaći sir i vrhnje donosim iz Zagreba nakon što sam se uvjerio da ga u vašem gradu na tržnici nema.

Komentari su zatvoreni.