Ružica Bjeličić i Tihomir Pleša dobitnici Godišnje „Nagrade Ivan Filipović“

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je odluku o dodjeli „Nagrade Ivan Filipović“ za 2021. godinu za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti i predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju. Tom najvišom nacionalnom nagradom u području predškolskoga odgoja i obrazovanja nagrađena je Ružica Bjeličić, odgojiteljica iz križevačkog Dječjeg vrtića Zraka sunca, dok je u području osnovnog školstva nagrađen učitelj razredne nastave Tihomir Pleša iz Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci, Područna škola Vojakovački Osijek.

„Nagradu Ivan Filipović“ dodjeljuje Republika Hrvatska odnosno Odbor „Nagrade Ivan Filipović“, a dodjeljuje se od 1964. godine, najprije u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske. Hrvatsko školstvo i društvo i na taj način pokazuju sustavnu brigu o onima koji su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom pridonijeli unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva.

Godišnja nagrada dodjeljuje se za najznačajnija ostvarenja tijekom proteklih godina, a osobito posljednje, istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima i skupini znanstvenika i stručnjaka ili prosvjetnih djelatnika ako je ostvarenje rezultat njihova zajedničkog rada. Svake godine dodjeljuju se dvije nagrade za životno djelo i do 15 godišnjih nagrada.

Nagrada se dodjeljuje u obliku posebnog priznanja i u novcu. Nagradu dodjeljuje Odbor „Nagrade Ivan Filipović“ na prijedlog komisija koje Odbor osniva za svako od područja odgojno-obrazovnog sustava. Odbor ima devet članova, a članove i predsjednika na vrijeme od dvije godine imenuje Hrvatski sabor.

Nagrada „Ivan Filipović“

„Nagrada Ivan Filipović“ za životno djelo i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu nosi Filipovićevo ime, učitelja koji je rođen 1823. u Velikoj Kopanici, a umro 1895. godine u Zagrebu. Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora 1871. godine i Saveza hrvatskih učiteljskih društava 1885. godine, sudionik triju općih učiteljskih skupština. Uz to, zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zalaganja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja. Njegova misao – Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učiteljem – već gotovo jedno stoljeće ulijeva nadu, hrabri i potiče sve one koji su za svoj životni poziv odabrali jedan od najtežih poziva na svijetu, ali mu ostali vjerni unatoč svim teškoćama i izazovima. (mzo.hr)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.