Umjesto na FER-u, Rakamarić na IRO-u o studiranju vani

Povodom početka nove akademske godine, Institut za razvoj obrazovanja (IRO) iz Zagreba u naredna tri tjedna organizira niz obrazovnih savjetovanja o mogućnostima studiranja u inozemstvu. Među predavače je ove godine pozvan i dr.sc. Zvonimir Rakamarić, trenutno s radnom adresom u Silicijskoj dolini, a od proljeća docent računarskih znanosti na Sveučilištu u Utahu, da održi predavanje na temu “Upis diplomskog i poslijediplomskog studija u inozemstvu”. Iako je prvotna želja organizatora bila Rakamarićevo predavanje održati na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) za veći broj studenata, na upit studentske udruge uprava FER-a je odgovorila negativno jer, kako neslužbeno doznajemo, ne žele podržati predavanje koje je usmjereno na “odvlačenje njihovih najboljih studenata” u inozemstvo.

Rakamarića, koji je tijekom prošlog tjedna upravo na FER-u, kao i zagrebačkom PMF-u, već održao predavanja o rezultatima svog doktorskog istraživanja u području formalne verifikacije softvera, ovakav razvoj događaja ne čudi:
– Malo sam iznenađen, ali ne i šokiran, jer znam da su se slične stvari događale i prije. Čudi me mentalni sklop za koji je loše da npr. desetak studenata s FER-a svake godine upiše doktorat na Stanfordu, Berkeleyu, MIT-u. Vani se sveučilišta hvale da im studenti upisuju doktorate na drugim vrhunskim mjestima i potiču to, dok FER pokušava zadržati studente držeći ih u neznanju koje su im mogućnosti otvorene, iznosi ovaj bivši stipendist “Microsofta” koji je doktorirao na kanadskom Sveučilištu u Britanskoj Kolumbiji.

Potaknuti iznimno uspješnim prošlogodišnjim obrazovnim savjetovanjima s alumnima američkih sveučilišta, u IRO-u i ove godine žele hrvatskim studentima i srednjoškolcima pružiti praktične savjete za izbor i prijavu na sveučilišta u inozemstvu, te pronalaženje financijske potpore za studij. Stoga u svojim prostorijama u Preradovićevoj 33, uz Rakamarićevo predavanje 27. listopada u 18 sati, za posjetitelje najavljuju Michele Doyle, alumnu prestižnog sveučilišta University of Wisconsin – Madison koja će 8. studenog pomoći u izboru sveučilišta za studij u SAD-u, a hrvatski studenti sa međunarodnog Central European University-a u Budimpešti 3. studenog će govoriti o studijskim i stipendijskim programima sveučilišta s akreditacijom u Europi i SAD-u. Za 10. studenog je najavljeno predavanje “Vodič kroz studij u inozemstvu” obrazovne savjetnice u IRO-u Sandre Dobrić. Spomenimo da je križevačka udruga P.O.I.N.T. još 2007. pod pokroviteljstvom Grada Križevaca izdala “Vodič za poslijediplomski studij u inozemstvu”, čiji su autori bili upravo Rakamarić i njegov kolega dr.sc. Domagoj Babić.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.