Prije točno 100 godina poginuo je briljantni Hrvat kojeg su zvali ‘umno čudovište’

ploča-marcel-kiepachU povodu stote godišnjice smrti briljantnog izumitelja, rođenog Križevčanina, Marcela Kiepacha (1894.-1915.), Družba “Braća hrvatskog zmaja”, Zmajski stol u Križevcima, postavili su spomen ploču na mjestu gdje je nekada bila kuća križevačke plemićke i vlastelinske obitelji Kiepach, kod parkirališta u ulici Kralja Tomislava.

homen-i-belani_marcel_kiepachPrigodna svečanost otkrivanja spomen ploče održana je u petak, 4. prosinca navečer, nakon kolokvija o Marcelu Kiepachu u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”. Na skupu je o obitelji Kiepach u Križevcima govorio kustos Gradskog muzeja Zoran Homen (Zmaj Bokeljski), o izumima Marcela Kiepacha očima elektrotehničara izlagao je mr.sc. Hrvoje Belani iz križevačke udruge P.O.I.N.T., a temu ‘Dječak na naslovnicama novina svoga doba’ pripremio je novinar Ottone Novosel Franz (Zmaj od Furlanije).

obljetnica-marcela-kiepacha_marcel_kiepachMarcel Kiepach rođen je 1894. godine u Križevcima, a u šesnaestoj godini patentirao je neke od izuma u europskim državama. Njega su u tadašnjem tisku proglašavali ‘umnim čudovištem’ i čudom od djeteta. 1910. godine patentirao je u Berlinu svoj žiro kompas, a 1912. njegov izum ‘Dinamo stroj za rasvjetu svih vrsta kola’ priznalo je francusko Ministarstvo trgovine i industrije.

predavanje-belani_marcel_kiepachIste je godine Carskom patentnom uredu u Berlinu prijavio svoj treći izum ‘Strujni prekidač za rentgenske aparate’, a među važnijim njegovim patentima je i ‘Mali transformator za niski napon’ kojeg je prijavio s tadašnjim poznatim konstruktorom Heinrichom Weilandom.

Kiepach je bio dragovoljac i časnik Austrougarske vojske u 1. svjetskom ratu i poginuo je na ruskoj bojišnici u 22. godini. Njegovi posmrtni ostaci prenijeti su dvije godine kasnije, 1917. u Križevce, gdje je i pokopan u obiteljsku grobnicu Kiepacha od Haselburga.

otkrivanje-ploče-marcel-kiepachJedna ulica u Križevcima i tamošnje inovatorsko društvo nose ime po Marcelu Kiepachu, jednom od najznamenitijih Križevčana.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.