U 18. Noći muzeja predstavljeno novo izdanje „Križevačkih štatuta“

U sklopu 18. Noći muzeja u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci u petak, 27. siječnja 2023., svečano je predstavljeno novo izdanje najpoznatijih hrvatskih vinsko-pajdaških regula „Križevačkih štatuta“ čiji su sunakladnici Društvo za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“, Grad Križevci i Prigorski Media d.o.o.

Urednica novoga trodijelnog izdanja koje se sastoji od knjige „Križevački štatuti: Vinsko-pajdaške regule“, „Hižnog protokola po Križevačkim štatutima“ i Pajdaške legitimacije“ predsjednica je Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ i članica Upravnog odbora Društva doc. dr. sc. Tanja Baran, koja je „Štatute“ analizirala kroz svoj magistarski i doktorski rad.

– Križevce vidim kao grad hrvatske vinske kulture, zato što su „Križevački štatuti“ ključni spomenik hrvatske vinske kulture. Vidim ih i kao grad sv. Marka Križevčanina i Stjepana Kranjčića, kao grad hrvatskih svetaca i blaženika, kao hrvatski Lurd, istaknula je Tanja Baran i napomenula kako su „Križevački štatuti“ u novom izdanju predstavljeni dizajnerski moderno i leksički razumljivo prosječnom kajkavcu.

Uz „Štatute“ objavljeni Hižni protokol služi za upisivanje pajdaških susreta, knjigu koju je pod ključem držala svaka kuća koja je držala do vinsko-pajdaških regula. Treća publikacija, Pajdaška legitimacija, sadrži dijelove krštenja mošta, „Štatuta“, štrofova, tj kazni i neke paragrafe:
– Tu legitimaciju treba zaslužiti jer postoje četiri vrste pajdaša po „Štatutima“. Ispiti bilikum od 0,7 znači primanje u pajdašiju i dobivanje Pajdaške legitimacije, poručila je urednica koja je predstavljanje završila zdravicom-zahvalnicom i pjesmom.

Uz urednicu, novo izdanje predstavili su križevački gradonačelnik Mario Rajn, direktor Prigorski Media Željko Picig i umirovljeni ravnatelj križevačkoga Gradskog muzeja Zoran Homen, koji je čitav program vodio kao hižni japica poznat po brojnim izvedbama uloga iz „Štatuta“.

– Moja je uloga u ovom projektu višestruka. Kada je urednica izdanja moja sestra Tanja rekla da treba pomoći oko novog izdanja „Križevačkih štatuta“, nisam imao izbora. Moj je cilj naš prigorski kraj brendirati liderski u medijskom smislu, zato sam uvijek spreman pomoći kad treba brendirati Križevce, ‘Križevačke štatute’, križevački kraj, križevačka vina i općenito Križevce u turističkom i kulturnom smislu, istaknuo je Željko Picig.

– Već tri godine regule nose status zaštićenoga kulturnog nematerijalnog dobra i ponos su grada Križevaca. Na meni je prisjetiti se svih zaslužnih sugrađana za prijašnja izdanja i zahvaliti Tanji Baran, urednici najnovijega modernog i sveobuhvatnog izdanja „Križevačkih štatuta“ koji su na ponos gradu Križevcima. Ovo je izdanje cjelovito pa donosi i manje vinske regule iz nekih drugih hrvatskih gradova, kao i obred krštenja mošta, pa kad se prelista izdanje onda se odlično vidi bogatstvo koje naši ‘Križevački štatuti’ nose, čime se pronosi i ime našega grada, zaključio je gradonačelnik Rajn.

Vezano

Komentari su zatvoreni.