Kopanje po trgovima počinje – 15. srpnja

Danas je i službeno potvrđeno da je izvođač radova na uređenju i obnovi središnjih trgova u Križevcima – domaća tvrtka Radnik. Za uređenje je interes inače iskazalo pet tvrtki, no tek je Radnik dao ponudu na natječaj javne nabave, kazali su gradonačelnik Branko Hrg i pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti Anđelko Nervo. Radnik je posao za Strossmayerov i Nemčićev trg osigurao za nešto manje od 12 milijuna kuna s PDV-om, i po trgovima će pripremne radove izvoditi od 15. srpnja. Prve lopate u zemlji očekuju se pak u drugom dijelu srpnja.

Obnova središnjih križevačkih gradskih trgova, projekt kojeg su gradski oci ponovno ocijenili najzahtjevnijim i najozbiljnijim dosad, trajat će idućih 14 mjeseci, tijekom kojih će grad od glavnog raskrižja sa semaforima pa sve do župne crkve svete Ane biti temeljito raskopan pa će i kretanje pješaka i vozila biti potpuno otežano.

Mijenjat će se i cijela infrastruktura na tom gradskom području, što znači uvođenje novih strujnih, plinskih, vodovodnih i inih priključaka, a "budući smo se", kaže Nervo, "odredili za trgove koji će služiti kao mjesto javnih okupljanja, uklonit će se i drveće i zelenilo na Strossmayerovom trgu". Kako će promet biti blokiran preusmjeravat će se sporednim cestama, što će ih, ionako uske, dodatno opteretiti.

Prilikom najavljivanja početka uređenja koje će izazivati nemale prometne nesporazume građane se ipak pokušalo umiriti time da će, kad trgovi budu dovršeni, vrijednost imovine na tim lokacijama značajno porasti, a ujedno ih se molilo i za strpljenje jer će, objasnio je Hrg, sam centar Križevaca nakon 30 godina kako se o tome priča, konačno biti obnovljen s novim sadržajima. Uz to je donekle ispravio svog pročelnika rekavši da će zelenila i raslinja na novouređenim površinama biti, posebno u parku na Nemčićevom trgu.

Problemi s kojima će se stanovnici užeg gradskog središta, vlasnici tamošnjih lokala a pogotovo došljaci, od sredine srpnja gotovo svakodnevno susretati jest i preskakanje rovova, oprez pri hodanju, isključenje energenata zbog uvođenja novih vodova i, što je nepredvidivo, nervoza kao posljedica sveg navedenog.

No iz grada poručuju da ćemo se na takve okolnosti svi morati naviknuti. Cilj je, kako nas instruiraju, iduće godini dobiti novo gradsko srce. A (u)gradit će ga domaća tvrtka, najpouzdanija upravo u operacijama po Križevcima.

Dodajmo da se za vrijeme radova ugostiteljima neće naplaćivati korištenje javnih površina za terase, što bi i njih trebalo utješiti pošto će bez gostiju izgubiti dio prihoda.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.