Kalničani ostali bez načelnika – evo tko preuzima vlast

Općina Kalnik jučer je ostala bez prvog čovjeka nakon što je načelnik Kruno Đurec, koji je na izborima u svibnju 2021. osvojio više od 70 posto glasova, podnio ostavku zbog zdravstvenih razloga. Budući da ostavkom prestaje mandat načelnika, a Đurec nema zamjenika i još nisu prošle dvije godine mandata, po Zakonu o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi na Kalniku će se raspisati prijevremeni izbori. Dužnost načelnika do izbora novog obnašat će povjerenik Vlade Republike Hrvatske.

Povjerenik može donositi i mijenjati opće akte jedinice lokalne samouprave, osim proračuna, samo ako je to potrebno radi provedbe zakona ili drugog propisa. Može i raspolagati imovinom općine, ali samo ako je to nužno radi izvršenja ranije poduzetih radnji.

Također, povjerenik može zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, no samo ako bi nezaključivanje ugovora općini prouzročilo materijalnu štetu. Prijevremeni izbori za načelnika općine moraju se održati u roku od 90 dana od dana prestanka mandata, a tko će se kandidirati za novog načelnika – tek ćemo vidjeti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.