Mljekari kod Čobankovića: Na terenu i dalje traje ‘rat’

Vruća saga o svježem mlijeku sljedeći tjedan ulazi u treći čin. Nakon prošlotjednog susreta resornog ministra s predstavnicima farmera, koji su inzistirali na povećanju osnovne cijene mlijeka za 30 posto (iznosi 1,8 kuna i od 2002. nije mijenjana) jučer je o toj problematici s Čobankovićem razgovarala i mljekarska industrija. Sastanak je (ne)očekivano zatvoren za medije koji su ostali uskraćeni i za najšturije priopćenje što je dogovoreno iza zatvorenih vrata. Interes je bio izniman o čemu svjedoči i podatak da su kod ministra bili predstavnici Agrokora, Belja, Dukata, Euro milka, Leda, KIM-a, PZ Đurđevca, Križevačke mljekare, Megglea, Milsa, Riječke mljekare, Zdenke i naravno Croatiastočara, poslovne udruge koja okuplja domaću mljekarsku industriju.

Uz veliko kašnjenje susret je trajao kratko, dominirala je rasprava o (ne)mogućem dizanju osnovne cijene mlijeka, no kako ministar nije bio pripravan definirati zaključak što kani učiniti, postignut je samo dogovor o novom skupu sljedeći tjedan, na kojemu će biti i predstavnici farmera. To je sve što se od dijela sudionika moglo doznati nakon susreta Čobankovića i velikih mljekara. Na terenu i dalje traje "rat" u nadmetanju za kooperante u kojem, kažu očevici, najagresivnije nastupa Ledo uime Agrokora s neprimjereno visokim tvorničkim premijama.

Dukatu zamjeraju ugovor koji sadrži penale samo za kooperante, za prekid isporuke mlijeka kazna je 100.000 kuna ili 25 posto vrijednosti godišnje ugovorenih količina. Usto Dukat, ističu farmeri, postupa nezakonito jer svoj laboratorij za kontrolu kakvoće mlijeka stavlja iznad nacionalnog u Križevcima. Ogorčeni postupanjem dijela mljekarske industrije dvadesetak velikih farmera iz okolice Đakova intenzivno razmišlja o osnivanju zajedničke tvrtke i izgradnji vlastite mljekare, kazao je za Poslovni dnevnik Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

"Realni smo u zahtjevu i nećemo nikome dopustiti da nas ucjenjuje. Ne treba nam ‘sreća’ visokih tvorničkih premija, one su privremeno rješenje. Tražimo veću osnovnu cijenu mlijeka jer samo ona ima dugoročno jamstvo", prenosi Laslo stav Zajednice napominjući kako novoobećane premije mogu stići tek krajem studenoga, a do tada farmeri moraju trpjeti drastičan skok cijena stočne hrane.

Vezano

Komentari su zatvoreni.