Direktor Čelika radnike plaća ‘na ruke’

Više od deset godina 80-ak radnika poduzeća Čelik, koje je u razdoblju socijalizma zapošljavalo oko 1000 ljudi i bilo najveće i najuspješnije u Križevcima, plaću dobiva jednom tjedno "na ruke" preko blagajne tvrtke, saznaje Jutarnji list.

Radnici  tvrde da je to zato što je tvrtka zbog dugova gotovo stalno u blokadi te da bi se lakše prikrilo neredovito uplaćivanje zakonskih doprinosa koje traje godinama.

Navodno ove godine radnicima nije uplaćena ni kuna za zdravstveno i socijalno, a prema izjavama radnika, i upravna zgrada skoro će u prodaju.

"Pitamo se zašto mjerodavni godinama ne reagiraju i zašto mi tek kada se netko od radnika raspituje za mirovinu moramo doznati neugodnu informaciju da nam tvrtka nije uplaćivala doprinose za socijalno i zdravstveno", prokomentirao je jedan od ogorčenih radnika.

Zaposlenici strahuju za svoja radna mjesta jer zbog nedostatka posla moraju koristiti godišnje odmore, a navodno se, preko novoosnovanih tvrtki Slon i Slon inžinjering, u Čelikovim prostorima istodobno uređuje ljevaonica, za koju među Čelikovim radnicima kadar ne postoji.

Radnici sumnjaju da za kršenje zakona neplaćanjem doprinosa poslovodstvo ima i potporu Fonda za privatizaciju, čiji je predstavnik ujedno član Nadzornog odbora Čelika. Država je naime vlasnik 6,29 posto Čelika, a ostatak je vlasništvo malih dioničara.

Direktor Čelika Željko Duvnjak tvrdi da plaću jednom tjedno preko blagajne isplaćuju zato što radnici imaju račune u različitim bankama.

"Isplate preko blagajne nisu nezakonite i naši radnici dobivaju isplatne liste", rekao je Duvnjak, prokomentiravši da su dugovi Čelika i plaćanje doprinosa  "stvar odnosa tvrtke i Porezne uprave, a ne radnika i novina".

"Radnici neka brinu o tome kako rade, da ne lome svrdla i ne zabušavaju, a oni koji nisu zadovoljni neka uzmu radnu knjižicu", kaže direktor tvrtke i dodaje da radnike informira o onome o čemu ih treba informirati.

"Novinarima ne kažu da su dobili K 15, božićnicu i uskrsnicu, a što se tiče posla, i on je osiguran", tvrdi Duvnjak, koji je istaknuo kako 30-ak posto svojih proizvoda izvoze u Srbiju, Njemačku, Austriju i Francusku te da majstor u Čeliku ima plaću oko 4000 kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.