Nova pravila za dodjelu gradskih priznanja – jedna profesija iznad svih drugih

Na dnevnom redu 12. sjednice Gradskoga vijeća koja je najavljena za danas popodne, među dvadeset točaka je rebalans proračuna, tehničke točke koje se tiču izmjene programa koji su se provodili ove godine, ali i izmjene i dopune Odluke o javnim priznanjima. Naime, uz postojeća priznanja koja Grad Križevci dodjeljuje zaslužnim građanima, uvodi se nova kategorija nagrade namijenjena isključivo vatrogascima.


Gradske vlasti ovaj prijedlog opravdavaju objašnjenjem da se pri svakom raspisanom javnom pozivu za dodjelu
priznanja značajan broj prijedloga odnosi na vatrogastvo i priznanja za dugogodišnji predan rad.
Kako je broj priznanja i plaketa Odlukom o dodjeli javnih priznanja ograničen, a pristižu prijedlozi iz raznih oblasti društvenog djelovanja, radi se selekcija tako da se vatrogasna društva čiji je djelatni vijek kraći isključuju. Mišljenja smo da svaki dugogodišnji i predan rad treba vrednovati i odati mu priznanje“, objašnjavaju gradske vlasti.

Nejasno je, međutim, zašto jednak tretman u gradu nemaju i druge struke, recimo liječnici, nastavnici, volonteri Crvenog križa, policajci, kulturnjaci svih profila, novinari i mnogi drugi zaslužni građani. Naime, za vatrogasce se predlažu čak dvije nove kategorije i to plaketa i priznanje, koje bi se pak davalo uz desetu obljetnicu kontinuiranog djelovanja, za svaku sljedeću okruglu obljetnicu te za postignute rezultate u prethodnoj godini. Vatrogastvo je svakako važna humanitarna djelatnost, ali nagrade za svaku obljetnicu i svaki profesionalni uspjeh trebali bi uvesti vatrogasci među sobom – unutar vatrogasne zajednice, kako to imaju, primjerice, dobrovoljni darivatelji krvi. Usvoje li vijećnici večeras ovakav prijedlog, Križevci će među zaslužnim građanima imati najviše vatrogasaca.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.