Dogovoreno potpisivanje Sporazuma o suradnji i prijateljstvu između županije i Nagykanizse

Župan Darko Koren danas je u prostorijama  Županijske uprave održao svečani prijem za gradonačelnika Grada Nagykanizse Laszla Balogha i počasnog konzula Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj Atilu Kosa. Susret je upriličen povodom potpisivanja Izjave o namjeri potpisivanja Sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Koprivničko-križevačke županije i Grada Nagykanizse koji ima status županije. Župan je izrazio zadovoljstvo pokrenutom inicijativom kazavši kako će Sporazum pomoći u boljem gospodarskom povezivanju dviju zemalja s naglaskom na zajedničkom  sudjelovanju u budućim EU projektima te suradnji na području razvoja i promocije obrazovanja, kulture, sporta i drugih područja zajedničkog interesa.

Veže nas dugogodišnja suradnja i partnerstvo kroz brojne projekte koje smo s Nagykanizsom i županijom Zala ostvarili kroz prekograničnu suradnju u programima IPA i Interreg te zajedničkim članstvom u organizaciji teritorijalne suradnje Pannon  EGTC. Želja nam je još više intenzivirati suradnju i razmjenu ideja, posebice u području kapitalnih ulaganja, obrazovanja, mobilnosti i turizma. Vjerujem kako će naše prijateljstvo doprinijeti jačem razvoju regija i još većem povezivanju u sklopu europske asocijacije kojoj pripadamo. Sporazum ima veliku vrijednost za nas i sigurni smo kako će biti dobar temelj za zajedničke projekte koji nas čekaju u budućnosti“  istaknuo je župan.

Gradonačelnik Balogh je zahvalio na srdačnom prijemu te kazao kako su mađarski i hrvatski narod karakterno vrlo slični te usmjereni na suradnju koja se kroz realizaciju dosadašnjih projekata pokazala vrlo uspješnom.

„Između naših zemalja postoje mostovi koji nas fizički spajaju, no ovakvi sporazumi su one prave poveznice, mostovi na simboličnoj razini koji nas upućuju na suradnju i zajedništvo. Velika nam je čast što možemo biti dio ove inicijative jer vaša županija nam je vrlo važna. Dijelimo iste interese, želimo biti model za održivi razvoj i primjer ostalima, posebice u područjima istraživanja i inovacija. Nadamo se kako će i prometna povezanost biti još bolja  te da će naše partnerstvo rezultirati i gospodarskim napretkom na obostrano zadovoljstvo“, kazao je gradonačelnik Balogh.

Počasni konzul Kos se osvrnuo na povijesne veze dviju država te značaj koju ima hrvatska zajednica u Mađarskoj. „Ovakve inicijative su iznimno važne za povezivanje dvaju prijateljskih naroda koje vežu brojne spone. Na prostoru Nagykanizse danas živi oko 10 tisuća Hrvata i siguran sam da će prekogranična suradnja na području gospodarstva, obrazovanja i turizma imati veliki značaj za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi na tom području“, istaknuo je počasni konzul Kos.

Na sastanku je dogovorena i daljnja gospodarska suradnja te potpisivanje sporazuma između razvojnih agencija i komora Koprivničko-križevačke županije i Nagykanizse koje već više godina vrlo uspješno surađuju.

Nakon prijema kojem su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec, specijalist za europske fondove Vladimir Šadek, ravnateljica PORA Razvojne agencije KKŽ Melita Birčić i  tajnik Obrtničke komore KKŽ Božo Barać, gosti su uz stručno vodstvo kustosa Muzeja grada Koprivnice razgledali umjetnička djela i izložene eksponate u Galeriji Mijo Kovačić i Galeriji Koprivnica te Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Vezano

Komentari su zatvoreni.