Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1397

Na zvjezdarnici u Tičanu ne bave se samo teleskopima i astronomijom (foto R. Matić)
Na zvjezdarnici u Tičanu ne bave se samo teleskopima i astronomijom (foto: R. Matić)

U Temi Krugova slušamo četvrtih petnaestak minuta razgovora s Koradom Korlevićem koji je vođen noću s 30. rujna na 1. listopada ove godine prilikom posjeta članova Astronomskog društva Perzeidi zvjezdarnici u Tičanu. Razgovaramo o organizaciji rada na zvjezdarnici i općenito u Znanstveno-edukacijskom centru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Zimske bajke: Priče iz cijeloga svijeta Dawn Casey i Zanne Goldhawk, na odjelu knjiga za mlade Beskonačna šuma Frane Herende, na odjelu beletristike Nakon sunca Jonasa Eike, a na stručno-znanstvenom odjelu Što nam serviraju: Zašto je gotovo sve što ste čuli o hrani pogrešno Tima Spectora. Najavljujemo i predstavljanje novog broja časopisa Meridijani sljedećega ponedjeljka u knjižnici u kojem ima dosta priloga o Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Joseph Louis Gay-Lussac i Halil Džubran, objavljeno je prvo izdanje Encyclopædie Britannice, osnovan je Nacionalni park Everglades, u Pragu je otkriven spomenik Vladimiru Prelogu, umrli su Juraj Ćulinović, Jean Baptiste Simeon Chardin, Matija Mesić, Werner von Siemens, Roberto Bartini, Stjepan Gunjača i sveti Nikola.

U Vijestima Krugova govorimo o Mozartu, o izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, o slučajnom arheološkom nalazu u Izraelu, o kandidaturi Staroga Grada na Hvaru za najbolju europsku filmsku loakciju…

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno spominjemo Artemis 1, opoziciju i okultaciju Marsa Mjesecom, najavljujemo Dane Meteorita Križevci i podsjećamo da svi naši slušatelji (naravno, i svi ostali) mogu predložiti imena zvijezda i otkrivenih planeta oko njih do 11. prosinca.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Davea Brubecka, Stana Traceya, Josepha Lamba, Ive Robića i Roya Orbisona.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1397 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 6. prosinca od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.