Križevci ove godine bez ijedne nagrade za Najbolji grad

Križevci su ušli u finale izbora u kategoriji Eco-city, gdje su pobjedu odnijeli prije dvije godine, a pamti ih se kao grad koji je prošle godine prvi ponio titulu grada s najvećim napretkom na polju kvalitete života

Petu godinu zaredom izbor najboljih gradova u Hrvatskoj u više kategorija organizirali su Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i Agencija Ipsos, a svečana dodjela nagrada održana je 1. prosinca u Opatiji. Najbolji gradovi za gospodarstvo su Samobor, Opatija i Hvar, za demografiju i mlade Vukovar, Labin i Crikvenica, a najbolji gradovi za život su Varaždin, Sveta Nedelja i Rab.

Grad koji je u proteklih godinu dana ostvario najveći napredak na polju kvalitete života je Opuzen, a EU fondove je najuspješnije koristio Grad Rijeka. Rijeka je pobjednik i u Smart City kategoriji među velikim gradovima, a najpametniji srednji i mali gradovi su Zaprešić i Krk. U Eco City kategoriji titulu najboljega i ove je godine osvojio Osijek.

Proglašenju najboljih gradova su nazočili i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministar pravsuđa i uprave Ivan Malenica te drugi državni dužnosnici.

Izbor se temelji na nizu kriterija i relevantnih brojčanih pokazatelja – konsolidiranim podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna, Indeksu razvijenosti koje objavljuje Ministarstvo regionalnog razvoja te podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji su sofisticiranom i preciznom metodologijom standardizirani i pretvoreni u indekse. Na taj način, prema istim kriterijima, organizatori izbora za najbolji grad uspoređuju gradove, rangiraju ih i dobivaju finaliste, odnosno pobjednike velikog izbora.

U izboru najboljih gradova u kategoriji gospodarstvo tako su, primjerice, analizirani i uspoređeni pokazatelji – od prosječnog dohotka, stope siromaštva, nezaposlenosti, zaposlenosti, indeksa nezaduženosti, bruto plaća, izdvajanja samih gradova za gospodarstvo, itd. Detaljnije o ovogodišnjem izboru najboljih gradova u Hrvatskoj može se pročitati na portalu Gradonačelnik.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.