Udruga Hera i Grad Križevci podržali borbu protiv nasilja nad ženama

Ne, ovo nije još jedan tipičan tekst koji ćete pročitati i koji će govoriti kako od 1960. godine obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na sestre Mirabal koje je u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujilo. Ovo nije još jedan tekst u kojem ćete pronaći podatke koliko je samo u ovoj godini do danas ubijeno žena te kako je 116 006 linija od 25.11.2020. do 20.11.2022. zaprimila 1709 poziva žrtava RUN-a. Poželjno bi bilo izbjegavati i korištenje kratica poput ove, RUN, jer nažalost društvo i dalje nije dovoljno informirano na koje sve načine i u kojim oblicima se može manifestirati nasilje, a pogotovo da RUN znači rodno uvjetovano nasilje.

U ovom tekstu nećete pronaći ni informacije o tome kako i dalje javnost nije dovoljno informirana o radu i dostupnom sustavu pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja. Žrtava traže rješenje za svoje probleme, izazove i za pretrpljeno nasilje, ali i podršku – stoji u priopćenju Udruge za podršku žrtvama i svjedocima povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kojim žele naglasiti potrebu za podrškom onima koji su pretrpjeli nasilje.

Apel za podršku žrtvama rodno uvjetovanog nasilja izrazile su danas članice križevačke Udruge Hera i Grad Križevci postavljanjem plakata Orangea the Works -Stop nasilju nad ženama na balkonu gradske uprave. Plakat je napravljen uz podršku Austrijskog kulturnog foruma kao dijela Veleposlanstva Republike Austrije u Hrvatskoj, čiji je jedan od prioriteta na polju ljudskih prava jačanje prevencije nasilja nad ženama, kako unutar Austrije, tako i u drugim zemljama.

Uključivanjem u ovu akciju, Grad Križevci šalje poruku da je svako nasilje nad ženama neprihvatljivo, a to je preduvjet za suzbijanje predrasuda i stereotipa na putu prema društvu koje pruža podršku i u kojem će se žrtve ohrabriti potražiti pomoć.

Globalna svjetska kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” okuplja 1700 organizacija u više od sto država svijeta. Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:


1. prosinac – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
3. prosinac – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
6. prosinac – Godišnjica Montrealskog masakra
10. prosinac – Međunarodni dan ljudskih prava sa kojim i završava kampanja

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.