Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1364

Perzeidi u gostima kod predsjednika Astronomskog društva Korenica Nikole Mazarekića (na slici lijevo) 26. veljače ove godine (foto iz arhive Perzeida)
Perzeidi u gostima kod predsjednika Astronomskog društva Korenica Nikole Mazarekića (na slici lijevo) 26. veljače ove godine (foto iz arhive Perzeida)

U Temi Krugova slušamo drugih petnaestak minuta intervjua s Nikolom Mazarekićem, predsjednikom Astronomskog društva Korenica koje dovršava izgradnju i opremanje najveće zvjezdarnice u Hrvatskoj.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Zagonetni tragovi Josipa Petrlića Pjera, Roberta Mlinarca i Sanele Đurinec Raič, te U malu je uša đava Tisje Kljaković Braić, knjiga za mlade je Bajkari: Junaci iz narodnih predaja cijelog svijeta Erike Katačić Kožić, Srebrenke Peregrin i Željka Paheka, a na stručno-znanstvenom odjelu Nesavršeni, a sretni: Kako se osloboditi bremena perfekcionizma Raphaela M. Bonellija. Najavljujemo i događaje u Multimedijskoj dvorani knjižnice u sljedećih tjedan dana.

Na današnji datum rođeni su Rudolf Valdec, Otto Hahn i Mato Lovrak, Međunarodni je dan žena, a umrli su Johannes Diderik van der Waals, José Raúl Capablanca i Mladen Stahuljak.

U Vijestima Krugova saznajemo da je otvorena izložba 140 godina telefona u Zagrebu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, da ruski kulturnjaci gube angažmane u svijetu, te da Francuski institut u Hrvatskoj tijekom ožujka slavi Frankofoniju. Najavljujemo i neke događaje u Križevcima, tako u Klubu kulture, a posebno u projektu Future Hub Križevci u sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je zvijezda Betelgez ponovno vrlo sjajna, da se obnavlja ispitivanje uzoraka s Mjeseca iz programa Apollo, da je nedavno još jedan meteor zabljesnuo na nebu, te saznajemo kako se međunarodni odnosi na Zemlji odražavaju na odnose u svemiru.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Carla Philippa Emanuela Bacha, Ruggiera Leoncavalla, Hectora Berlioza, Williama Waltona, Johna Denvera te grupa The Beatles i Queen.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1364 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 8. ožujka od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!


Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.