Večeras Martinje po Križevačkim štatutima – svi su pozvani

Svake godine početkom studenoga ljubitelji vina, vinari i vinogradari dolaze na svoje – krštenjem mošta u mlado vino završava još jedna vinogradarska godina. Prilika je to za zabavu, druženje i uživanje u dobroj kapljici po navadi staroj i Križevačkim štatutima. Nakon što se moštu izabere kum, vinski biskupi i ministranti će po pisanom ritualu zazvati blagoslov i mošt krstiti u vino koje će okrijepiti dušu i tijelo.

Svečana ceremonija krštenja mošta održava se danas 11. studenog u 18 sati na ljetnoj pozornici u dvorištu Gradske knjižnica i Pučkog otvorenog učilišta u suradnji s Udrugom “Bilikum” uz prezentaciju običaja krštenja mošta prema najstarijim i najpoznatijim hrvatskim vinsko-pajdaškim regulama.

Od 19 sati proslava Martinja se nastavlja u restoranu Vojarna uz prigodni glazbeno-zabavni program sa zdravicama po Križevačkim štatutima, ”martinjski meni” i degustaciju vina proizvođača s Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec i Vinske ceste Villány-Siklós. Martinjska događanja organizirana su u sklopu projekta ”Cross-border wine routes 2” koji je sufinancirala Europska unije kroz program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga Grad Križevci i mađarski partner.

19,00 Proslava Martinja
Prigodni glazbeno-zabavni program uz zdravice po Križevačkim štatutima i tzv.

”martinjski meni” te degustaciju vina proizvođača s Vinske ceste Križevci-Kalnik-
Orehovec i Vinske ceste Villány-Siklós, u suradnji s Udrugom ”Bilikum”.

Lokacija: Restoran Vojarna

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.