O položaju žena nekad i danas – predstavljena zbirka priča “Naša soba”

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca, jučer je u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci održana književna večer s autoricom zbirke priča “Naša soba”, Marijanom Radmilović.

Marijana Radmilovć rođena je 1971. u Vinkovcima. Studij kroatistike završila je u Osijeku u kojem živi, a već 27 godina radi kao profesorica u Vukovaru. Do sada je objavila zbirke pjesama “Portreti nepoznatih žena”, “Bolest je sve uljepšala” i “Putovanje oko tijela”. Uz autoricu Marijanu Radmilović, na književnoj večeri gostovale su Jelena Mirić i Aneta Vladimirov uime Srpskog narodnog vijeća. Uime organizatora i Gradske knjižnice, gošće i publiku pozdravile su predsjednica križevačkog Vijeća srpske nacionalne manjine Goranka Manojlović te ravnateljica knjižnice Marjana Janeš-Žulj.


Uz analizu djela i poruka koje ono nosi, mogli smo čuti ulomke koje je čitala Aneta Vladimirov, a neke od dojmljivih rečenica iz predstavljene knjige pročitala je Jelena Mirić. Zbirka priča “Naša soba” najviše govori o položaju žena u patrijarhatu kroz pojedinačne priče temeljene na stvarnim događajima i likovima, a osim toga bavi se ratnim i poslijeratnim iskustvom koje i danas utječe na svakodnevicu našeg društva. Knjiga “Naša soba” u izdanju Frakture sastoji se od 10 priča od kojih svaka predstavlja jednu od soba koje se na neki način međusobne povezane. Zanimljivu književnu večer na kojoj se osim samog djela pričalo između ostalog o feminizmu te položaju žena nekad i danas kroz prizmu ispričanih priča u djelu zaključila je Aneta Vladimirov čitanjem jedne od pjesama iz zbirke “Putovanje oko tijela”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.