Prodao svoj udjel u Radiju, imovinsku karticu još nije predao

Direktor Radija Križevci Tihomir Komljenović još uvijek nije predao imovinsku karticu, potvrdilo nam je prošli tjedan Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je u administrativnoj provjeri, sukladno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, obveznika pozvalo na ispunjenje obveze podnošenja imovinske kartice. “Napominjemo pritom kako rok za podnošenje, koji je dan obvezniku u navedenom pozivu, još nije istekao”, odgovara Povjerenstvo.

Podsjetimo, izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa koje su stupile na snagu još u prosincu prošle godine, proširio se krug obveznika pa su imovinske kartice dužni ispuniti predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava kojima jedinice lokalne samouprave imaju većinski udio. Komljenović se u siječnju obratio Povjerenstvu objašnjavajući da je već četiri godine direktor trgovačkog društva Radio Križevci, zaposlen na neodređeno te da nije postavljen kao politički dužnosnik. Povjerenstvo mu je još 21. siječnja odgovorilo da je obavezan ispuniti imovinsku karticu budući da većinski udio u trgovačkom društvu Radio Križevci imaju jedinice lokalne samouprave. Od tada do danas prošlo je više od osam mjeseci, a Komljenovićeva imovinska kartica još nije objavljena.

U međuvremenu se promijenila vlasnička struktura u Radiju Križevci jer su Komljenovićev udio kupili Grad Križevci i Prigorski Media. Grad je dodatni udio Komljenoviću platio 470 tisuća kuna i odluku o tome prihvatilo je Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici, a prema podacima iz sudskog registra Trgovačkog suda u Bjelovaru, udio u Radiju ima i tvrtka Prigorski Media kojoj je vlasnik Željko Picig. Direktor i osoba za zastupanje ostao je Tihomir Komljenović, a ostala mu je i obveza ispunjavanja imovinske kartice – i sada i povodom prestanka obnašanja dužnosti.

Obveza podnošenja imovinske kartice jedna je od mjera sprječavanja sukoba interesa i učinkovito sredstvo u borbi protiv korupcije. Njenom javnom objavom postiže se uvid i kontrola zainteresirane javnosti nad imovinom obveznika za vrijeme obnašanja javne dužnosti, podizanje razine transparentnosti u obnašanju javnih dužnosti te jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti. Napomenimo da su svi križevački obveznici Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji su bili na dužnosti kad su stupile na snagu njegove izmjene, svoje imovinske kartice već odavno predali.

Vezano
1 komentar
  1. Gordana Krpanić piše:

    Nije mi jasno ako je sve po propisu odrađeno, zbog čega ne objaviti imovinsku karticu ???Interesantno , mnogi ju sakrivaju kao zmija noge. Do kada će se taj neposluh i nepoštivanje Zakona tolerirati i nagrađivati ostankom na radnom mjestu rukovodioca. Opet takvi “pobjeđuju”.

Komentari su zatvoreni.