Hrvati, Srbi i Slovenci u zajedničkom ritmu u Križevcima

Prepustite se čaroliji glazbenih virtuoza na Večerima udaraljkaša, 9.-11. rujna u gradu pod Kalnikom. Otkrijte vrijednosti glazbe kao dara koji nas spaja i osvaja upečatljivim zvucima

Inflacija, kriza, besparica… Sve smo više zaokupljeni mislima o tome što nas čeka ujesen i kako ćemo se nositi s njenim tonovima. Bez obzira na sve brige, rujan nam pruža i izvrsnu priliku da se ugodno oprostimo od vrućeg ljeta i uskladimo za izazove koji nam slijede. Jedno je sigurno – važno je udariti dobar ritam. Kako – doživite u Križevcima.

Od 9. do 11. rujna održavaju se 12. Večeri udaraljkaša u Križevcima (VUK), festival ponajboljih glazbenika na bubnjevima, timpanima, vibrafonu, marimbi i ostalim instrumentima koji pokretima ruku, palica ili batića stvaraju zvonke, upečatljive i pamtljive zvukove. VUK organiziraju Glazbena škola Alberta Štrige Križevci i Udruga P.O.I.N.T. Križevci s ciljem promoviranja hrvatske i međunarodne udaraljkaške scene.

“VUK je festival koji nudi vertikalni presjek udaraljkaške scene, od početnika u osnovnim glazbenim školama, studenata na muzičkim akademijama do eminentnih umjetnika i ansambala u Hrvatskoj i regiji. Osim koncerata nudi besplatne udaraljkaške i bubnjarske radionice”, kaže profesor udaraljki i glazbenik Josip Konfic uime organizatora.

Vrhunski glazbenici nastupaju na otvorenom, u atriju Likovne galerije Križevci, ambijentu u strogom centru grada. Ove godine okuplja se krema udaraljkaša iz Hrvatske, ali i inozemstva – Srbije i Slovenije. Zajedno će pokazati umijeća muziciranja i predstaviti se publici djelima koja govore da je glazba dar koji nas spaja, neovisno o tome tko je izvodi.

Ovogodišnju udaraljkašku reviju u petak 9. rujna otvara koncert učenika Glazbene škole Alberta Štrige Križevci pod vodstvom Štefana Đurkovića, te Glazbene škole Vatroslav Lisinski iz Beograda pod ravnanjem Nevene Đorđević.

Subotnji program započinje bubnjarskom radionicom Uloga bubnjara u bendu, koju vodi Robert Jambrušić, a za središnji događaj zaslužan je Darko Karlečik iz Novog Sada. Koncert pod nazivom Od Straha do Ultimatuma stopit će što više različitih karaktera, uz veliki spektar solističkog izvođaštva na udaraljkama. Nakon toga slijedi afterparty na kojemu nastupa DJ Barilikum.

U nedjelju u podne je udaraljkaška radionica Jake Strajnara iz Škofje LokeOsnove sviranja cajona, a koncertom At the Party studenata Muzičke akademije iz Zagreba s mentorom profesorom Markom Mihajlovićem zatvara se 12. VUK. Bude li kiše, koncerti će se održati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole, a radionice u Udaraljkaškoj sobi u prizemlju škole. Na sve je događaje ulazak besplatan i poželjan.

Pokrovitelji 12. Večeri udaraljkaša su Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, a sponzori Kala voda, Križevačka pivovara i Vinarija Korenko.

Vezano

Komentari su zatvoreni.