Križevci važna biciklistička postaja na ruti Balaton-Jadran

biciklijadaa
Počinje izgradnja biciklističkog koridora od Balatona do Jadrana na kojem će jedna od važnih postaja biti Križevci. Ugovor o financiranju projekta Biciklom od Balatona do Jadrana potpisan je od strane gradonačelnika Branka Hrga i Martona Szucsa, voditelja Zajedničkog tehničkog tajništva IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska.

Vrijednost projekta je 925 tisuća eura od čega će 85 posto iznosa biti osigurano od strane EU kroz Program prekogranične suradnje IPA Mađarska-Hrvatska 2007.-2013. Od ukupne vrijednosti, proračun Grada Križevaca u projektu iznosi 591 tisuću eura.

Do kraja 2015. kad projekt završava u Križevcima i okolici će biti sagrađeni kapilarni dijelovi koji će se vezati na buduću biciklističku rutu Balaton-Jadran. Slijedi rekonstrukcija postojećih biciklističkih staza, izgradnja novih, opremanje biciklističkih odmorišta, razvoj staza za brdski biciklizam, karte staza, izrada GPS softvera te druge popratne aktivnosti koje promoviraju biciklizam i biciklistički turizam.

– Ukupna dužina planiranih dionica staza iznosi 3900 metara od čega će se izgraditi ukupno 1917 metara novih, dok će se ostatak djelomično rekonstruirati i urediti s planiranom gradnjom parkirališta, vidikovca i četiri odmorišta za bicikliste – objasnila je Marija Podolski, voditeljica projekta.

Kad su u pitanju biciklističke staze, svoje će novo ruho dobiti ona od željezničke stanice kroz Tomislavovu ulicu do spoja s ulicom Marcela Kiepacha, kroz cijelu dužinu Gundulićeve do raskrižja s Koprivničkom, kroz ulicu bana Josipa Jelačića do Trga bana Lackovića, od Svetokriške do spoja s Potočkom ulicom pa dalje prema sportskoj dvorani gdje će se urediti nova staza koja će se vezati na šetalište Dragutina Novaka.

Odmorišta i vidikovac bit će uređene na četiri lokacije i to kod željezničke stanice, kod poligona uređenog kod stadiona, u Klepachevoj i Gundulićevoj ulici dok je vidikovac planiran u ulici Ratarna. Za potrebe brdskog biciklizma bit će uređene dvije staze i to na potezu od Križevaca prema Kalniku dužine 18 kilometara, a drugu prema Čabrajima kroz Svetu Helenu povratno prema gradu kroz Veliki i Mali Potočec dugu 25 kilometara.

Projekt obuhvaća i tri biciklijade, prva već za dva tjedna, radionice za učenike i izložbu u suradnji s Gradskim muzejom – javlja Glas Podravine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.