Križevčanka na prevaru primila 1,3 milijuna kuna braniteljske mirovine, prijeti joj zatvor

Dvije vremešne prevarantice iz Križevaca uprihodile su vrtoglav iznos od 1,3 milijuna kuna zahvaljujući tome što su tijekom 20 godina, od 1994. do 2014. lažno predočavale status 67-godišnjakinje koja je tvrdila da je bila izvanbračna partnerica poginulog branitelja iz Domovinskog rata. Zahvaljujući tome, naslijedila je obiteljsku mirovinu i invalidninu, ali bi na koncu ipak mogla završiti u zatvoru, prenosi ePodravina.

Naime, prije 15-ak je dana Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo žalbu na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici, kojom su 67-godišnjakinja i 63-godišnjakinja proglašene krivima, ali su “nagrađene” uvjetnom kaznom zatvora. Ta presuda je izrečena krajem 2020. godine, kada je 67-godišnjakinja, koja je uprihodila 1,3 milijuna kuna, kažnjena s godinu dana uvjetnog zatvora s kušnjom na tri godine, dok je 63-godišnjakinja, tada voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja, kažnjena s 10 mjeseci uvjetnog zatvora i rokom kušnje na godinu dana.

“Na temelju lažnog predočavanja tvrdila je da je živjela u izvanbračnoj zajednici s poginulim hrvatskim braniteljem te ishodila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska invalidnina i obiteljska mirovina, čime se protupravno okoristila za više od 1,3 milijuna kuna”, piše u presudi koju prenosi ePodravina.

Također, u presudi se navodi uloga koju je u ovom muljanju imala 63-godišnja voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja.

“Ona u srpnju 1998. godine nije pokrenula postupak za poništenje rješenja o pravu na obiteljsku invalidninu iako je primila pravomoćno rješenje suda, kojim je utvrđeno kako između 67-godišnjakinje i poginulog branitelja nije postojala izvanbračna zajednica. Navedeno je rješenje održala na snazi, a u rujnu 2002. godine izdala je lažnu potvrdu da je 67-godišnjakinja bila izvanbračna supruga poginulog branitelja i time omogućila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska mirovina”, navedeno je u presudi.

Iako je prvostupanjska odluka bila dosta blagonaklona prema prevaranticama i lišila ih odlaska u zatvor, to bi se, ipak, moglo promijeniti. Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je žalbu na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici smatrajući da je kazna preblaga s obzirom na 20 godina kontinuiranog kriminalnog postupanja i visini imovine koju su protupravno stekle.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.