Hrvatska plaća najmanje 120 milijuna kuna penala zbog kašnjenja radova na pruzi Križevci – Dugo Selo

Ono što smo prošli tjedan najavili kao potencijalni rasplet, čini se da će se obistiniti. Kako doznaje Jutarnji list, Hrvatska će iz proračuna morati isplatiti još najmanje 120 milijuna kuna za dovršetak pruge Dugo Selo – Križevci jer projekt neće biti dovršen u roku dogovorenom s Europskom komisijom.

Projekt koji je počeo 2016. godine već je odavno trebao biti gotov, točnije, 2020. godine. No, za radove, koje u iznosu od 85 posto sufinancira Europska unija, no izvođač – hrvatski konzorcij kojeg čine Dalekovod, DIV i Zagreb Montaža – dva je puta dobio odobrenje kojim se produljuje rok za završetak za kraj 2023. godine. U međuvremenu je DIV grupa izbačena iz posla, nakon što u travnju ove godine završila u predstečajnoj nagodbi zbog dugova koji iznose 41,69 milijuna kuna. Njene poslove preuzela je tvrtka Dalekovod d.d., o čemu smo također pisali prošli tjedan.

Sugovornici Jutarnjeg lista tvrde kako bi do kraja 2023. trebalo biti završeno oko 90 posto radova (trenutno je obavljeno oko 70 posto), a cijeli bi projekt trebao završiti 2024. godine. U tom slučaju, Hrvatska će preostalih oko 10 posto vrijednosti radova morati platiti iz vlastitog proračuna. Ugovor s domaćim konzorcijem vrijedan je 1,2 milijarde kuna, a EK radove sufinancira s 85 posto novca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.