[FOTO] Križevčani se vratili s najveće smotre izviđača: To se ne može opisati, treba doživjeti i preživjeti!

Jedanaest križevačkih izviđača vratilo se proteklog vikenda s 11. Smotre izviđača Hrvatske u Lovincu gdje su se pod sloganom “Putokaz za bolji svijet” 11 dana družili s 2000 mladih iz Hrvatske, Ukrajine, Francuske, Izraela, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Većini Križevčana ovo je bilo prvo veće logorovanje, a avantura je počela još 23. srpnja kad su se u Liku uputili noćnim vlakom zajedno s Odredom izviđača iz Krapine s kojima su dijelili logorski krug. “Prva dva dana, osim sudjelovanja na ceremoniji otvaranja, vrijeme smo proveli podižući logorski krug, izrađujući patrolne i jatnu zastavu te osmišljavajući pokliče. Članove smo pomiješali i rasporedili u četiri patrole prema dobnom uzrastu“, objasnila nam je voditeljica logora Maja Ljubojević.

Kod izviđača uvijek postoji red i pravila pa ni ovo logorovanje nije bilo iznimka. Buđenje, higijena, smotra šatora, doručak, jutarnje aktivnosti, ručak i obavezni odmor, popodnevne aktivnosti – sve to odvija se prema unaprijed dogovorenoj satnici i odstupanja nema. Patrole su se izmjenjivale u dežurstvima, a dežurni su vodili brigu o urednosti logorskog kruga, pomagali su u kuhinji, pripremali blagovaonicu za objed te prali suđe i brisali stolove. No najzanimljiviji dio dana svima je bila večer i tzv. KZP, odnosno kulturno-zabavni program i noćna dežurstva kad se “kradu” patrolne zastave. “Patrole su na večernjem zboru mogle najaviti krađu zastave patroli koja će odraditi noćno dežurstvo. Nije bilo patrole koja nije najavila krađu. Svi obožavaju ovu noćnu aktivnost koju smo zadnjih dana ipak prekinuli kako bi se članovi pošteno naspavali prije rušenja logora“, otkrila je Maja. Dnevne aktivnosti organizirao je Savez izviđača Hrvatske kao centre znanja koje su prošle sve skupine – bavili su se biciklizmom, arheologijom, astronomijom, planinarenjem, učili su o pionirstvu i preživljavanju te o radu u zajednici, ali se i zabavljali uz logorsku vatru, filmsku večer i karaoke.

Najveće okupljanje izviđača u zemlji održava se svake četiri godine, negdje u prirodi gdje izviđači sami grade svoje logore. Ekipa konačara, među kojima su većinom srednjoškolci i stariji izviđači, došla je u Lovinac samo dva dana prije početka smotre i složila je veće konstrukcije poput kuhinje, blagovaonice, umivaonika i tuša. Ostali izviđači samostalno su podigli šatore i uredili svoje logore.

Izviđači i njihovi roditelji moraju biti spremni na činjenicu da mlađi izviđači ne dolaze na gotov teren i ljetni odmor. Ne želimo od djece stvoriti “gotovane” već želimo da nauče raditi, steknu razne vještine i da postanu svjesni koliko truda je potrebno da se podigne logor koji može funkcionirati. Većini je ovo bio prvi šumski logor pa stoga i veliki izazov kojeg su uspješno savladali i zadovoljno se vratili. Izviđači nakon logora priznaju kako počinju cijeniti topli tuš, majčin rad i udoban krevet. Upoznali smo mnogo novih prijatelja, družili smo se sa starim prijateljima, preživjeli smo nevrijeme, noćnu hladnoću i vrućinu preko dana. To se ne može opisati, potrebno je doživjeti i preživjeti!“, uvjerava nas Maja. OI “Kalnik” Križevci za sljedeću godinu planira ljetni logor na Olibu i nestrpljivo očekuje novu smotru za četiri godine na koju žele otputovati u još većem broju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.