Nastava tjelesnog na 35 kvadrata hodnika

JutarnjiList.gif Škola već pune 42 godine nema dvoranu, a dok nisu imali centralno
grijanje, djeca su vježbala na betonu i na samo dva Celzijeva stupnja

KRIŽEVCI – Na strunjači postavljenoj na betonskom podu školskog hodnika
OŠ Sv. Petar Orehovec, pod prvim satom u jutarnjoj smjeni prof. Leo
Kržek ocjenjivao je kako su učenici 6.b svladali stoj na rukama i kolut
naprijed.


Neuobičajena scena za sve ostale osnovnoškolce u Koprivničko-križevačkoj županiji, u orehovečkoj je školi svakodnevica jer školska zgrada, sagrađena prije 42 godine, nikada nije dobila sportsku dvoranu i djeca sve te godine nastavu tjelesnog imaju na 35 kvadrata školskog hodnika.

 – Jedne godine za posjeta prosvjetne inspekcije, dok još nismo imali centralno grijanje, a na hodniku je znalo biti tek samo dva stupnja, inspektori su u zapisnik napisali primjedbe da radimo u dvije trenirke, a to što djeca vježbaju na golom betonu u hodniku, to ih nije zanimalo – rekao nam je prof. Kržek.

Zbog uvjeta rada on ne može u potpunosti ispuniti propisani program, a i stalno je u strahu da se djeca ne ozlijede na betonskoj podlozi ili da ne smetaju odvijanju nastave u okolnim učionicama. Zbog ogorčenja uvjetima rada, početkom 90-ih predlagao je da se barem podrum veličine 60-ak kvadrata osposobi za tjelesni, no ni to nije uspjelo.

– Voljela bih dočekati da do kraja školovanja barem jednom tjelesni imamo u pravoj dvorani s parketom, švedskim ljestvama i svim ostalim spravama – rekla nam je učenica Ivana Poljak, jedna od 414 učenika škole.

No, kako sada stvari stoje, vrlo je malo vjerojatno da će se njena želja ostvariti. Nakon brojnih pokušaja da barem osigura izradu projekta, nakon čega tek slijedi “borba” za financiranje izgradnje, prognoza je to mladog ravnatelja Stjepana Lučkog, koji se već tri godine otkako je ravnatelj uporno zauzima za izgradnju dvorane.

Ministarstvo ne da suglasnost na idejno rješenje nove dvorane

– Još lani napravili smo idejno rješenje za trodjelnu dvoranu, uzimajući u obzir i potrebe mjesta. Međutim, iz Ministarstva u siječnju dobivamo odgovor da je našoj školi dovoljna dvodjelna dvorana veličine 800 metara četvornih. Kako smo i od Općine i od župana Josipa Friščića dobili podršku za trodjelnu dvoranu, u novom idejnom rješenju predloženo je da dvorana bude dvodjelna s popratnim sadržajima radi uštede, ali s trodjelnim igralištem. Međutim, u Ministarstvu, bez obzira na to radilo se o Zagrebu ili malom mjestu, imaju iste standarde i ponovno odbijaju dati suglasnost na takvo idejno rješenje. Opet ga korigiramo, prema zahtjevu Ministarstva za trodjelne dvorane, i usmeno nam je u srpnju rečeno da je sve u redu i da ćemo dobiti suglasnost kako bismo mogli početi s projektiranjem. No, na naše čuđenje, nedavno ipak stiže odbijenica – kaže ravnatelj Lučki, dometnuvši da se boji hoće li za ovakve postupke Ministarstva još nekoliko generacija orehovečke djece vježbati na hodniku.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.