Izdvajamo nove naslove iz Gradske knjižnice Franjo Marković

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

PUT U PLANINE / Mirta Mataija. – Opatija: Shura publikacije, 2021.

Ovo je jedna neobična knjiga. Neobična jer, poput planina o kojima piše, krije u sebi puno nepoznatih krajolika, nesvakidašnjih razmišljanja i čudnih poveznica. Knjiga nije tek putopis, koji opisuje određene lokacije, njihove ljepote, povijest, klimu ili razloge za obilaske, ona je vodič koji će nas kroz planinske klance, pećine i jame, potoke i jarke, kroz vrhunce i padine, strme staze – voditi, koliko u planine toliko i ka samima sebi.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/knjiga.php?id=71631

BELETRISTIKA

SANJARIJE SAMOTNOG VOZAČA / Pavao Pavličić. – Zagreb: Umjetnička organizacija Lađa od vode, 2021.

Naslov knjige oblikovan je kao parafraza naslova Sanjarije samotnog šetača J.J. Rousseaua, i to zato što se i ovdje naoko govori o jednoj temi, a zapravo se govori o svemu i svačemu. Riječ je, naime, o zbirci feljtona u kojima autor razmatra razne aspekte prometne problematike, proširujući vidik na društveni život i ljudsku narav. Govori se tu i o dijelovima automobila (šajba, rezervni kotač, retrovizor), i o drugim sudionicima u prometu (biciklisti, kamioni, motori), i o prometnim znakovima i propisima (crna točka, žmigavac), a napokon i o navikama vozača i o njihovu ponašanju u prometu. Autor u priču uvodi i svoja sjećanja na promet u posljednjih pedesetak godina, sjećanja na promjene koje su se u njemu zbile, i na konstante koje su sve to vrijeme ostale iste. Premda se koji put laćaju i sasvim ozbiljnih tema, ovi su tekstovi pisani lako i živahno, pa nije čudo što su privukli pozornost čitatelja u «Vijencu», gdje su izlazili u obliku kolumne.

https://www.knjizara-dominovic.hr/sanjarije-samotnog-vozaca-proizvod-37579/

DJEČJI ODJEL

KALEIDOSKOP / Jasna Ćorić; ilustrirao Dražen Jerabek. – Zagreb: Alfa, 2021.

Zbirka priča Jasne Ćorić ˝Kaleidoskop˝ skup je autobiografskih priča, sjećanja i uspomena na djetinjstvo. Skup je to uspomena na rodno selo i Neretvu koja zauvijek obilježi sve one koji žive na njezinim obalama. Upravo zbog ubrzanosti današnjeg ritma života gubimo osjećaj za bitno, za značaj ljudskih međuodnosa, za veću povezanost unutar obitelji, za važan i potreban utjecaj starijih na mlade, za običaje koje ne njegujemo koliko bismo trebali, za vrijednost sitnica koje nam uljepšavaju život…

Kaleidoskop

KNJIGE ZA MLADE

SABRINA / Nick Drnaso; [s engleskoga prevela Tatjana Jambrišak]. – Zagreb: V.B.Z., 2021.

Strip! Sabrina Gallo, dvadesetsedmogodišnja Amerikanka, nestane jednog dana na povratku s posla. Od tog trenutka počinje priča o onima koji su ostali: njezinoj sestri Sandri, dečku Teddyju i njegovu starom prijatelju Calvinu. Kada jeziva snimka povezana sa Sabrininim nestankom postane viralna, tragičan privatni događaj pretvara se u veliku nacionalnu priču i za sobom povlači val teorija zavjere, lažnih vijesti i medijskog ludila. Sabrina, prvi grafički roman nominiran za nagradu Man Booker i jedna od najboljih knjiga godine prema odabiru The Washington Posta, Newsweeka i The Guardiana, iznenađujuća je, relevantna i humana priča o otuđenosti i potrazi za smislom u modernom, hiperpovezanom svijetu lišenom interakcije, odgovornosti i intimnosti.

Sabrina

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.