U Križevcima počeo s radom Institut za kozmologiju i filozofiju prirode

Trojica teorijskih fizičara, doktori znanosti Petar Pavlović, Andrej Dundović i Marko Sossich najavili su danas u zgradi buduće križevačke zvjezdarnice na konferenciji za medije početak rada Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode. Riječ je o udruzi koja namjerava postati certificirani institut, no već sad okuplja znanstvenike iz više zemalja oko ideje stvaranja novog prostora za slobodno istraživanje svemira, povezivanja filozofskih i prirodoslovnih metoda istraživanja svijeta, ali i otvaranja znanosti prema široj zajednici.

Prema konceptu i temama kojima se bavimo, ova je inicijativa jedinstvena ne samo u Hrvatskoj, već i daleko šire“, rekao je ravnatelj Instituta dr. rer. nat. Petar Pavlović koji je, kao i njegovi kolege, iskustvo stjecao u međunarodnim istraživačkim institucijama i brojnim znanstvenim radovima objavljenim u najprestižnijim međunarodnim časopisima. U okviru Kozmološkog instituta istraživat će modele cikličkog svemira, crne rupe i crvotočine, povezanost gravitacije i elektromagnetizma, turbulencije u magnetskim poljima te se baviti teorijskim računarstvom. “Važno je istaknuti da se većinom ovih tema u Hrvatskoj trenutačno ne bavi nitko osim članova Instituta, pogotovo ne na sustavnoj razini“, objasnio je Sossich, inače asistent na Zavodu za primijenjenu fiziku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Osim prirodoslovno-znanstvenog rada, za jesen su najavili promociju prvog broja časopisa Kozmologija, posvećenog fizikalnoj kozmologiji i filozofiji prirode, u kojem će dati pregled novih znanstvenih rezultata. Institut će se, zasad, financirati projektno, a kad stekne uvjete prijavljivat će se i na znanstvene natječaje, rekao je Dundović, astrofizičar i voditelj projekata Future Hub Križevci i SPARK, zahvaljujući kojima se, uz europska sredstva i podršku Grada Križevaca, uređuje prostor prve križevačke zvjezdarnice.

Grad podržava ovakve priče, a činjenica da će sjedište Instituta biti u Križevcima sigurno će pomoći i u međunarodnoj promociji našeg grada“, poručio je na konferenciji gradonačelnik Mario Rajn.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.