Rajn odgovorio HDS-u na prozivke oko besplatnih radnih bilježnica

Iz križevačkog HDS-a medijima je poslano otvoreno pismo u kojem se traži hitno razmatranje kupovine radnih bilježnica i mapa svim učenicima s područja Grada. Potpisnik je Ivica Švagelj, predsjednik Kluba vijećnika HDS-a.

“Uvaženi gospodine gradonačelniče, predsjedniče Gradskog vijeća, predsjednici klubova vijećnika i vijećnici stranaka koje podupiru gradonačelnika i njegove aktivnosti, poštovani predstavnici medija.

Obraćamo Vam se ovim Otvorenim pismom kako bi Vas još jednom zamolili da iskoristite povoljnost značajnog povećanja prihodne strane Grada, a na temelju izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave.

Novim Zakonom o udžbenicima riješeno je da će konačno svi učenici osnovnih škola u Republici Hrvatskoj imati besplatne udžbenike. Većina gradova i općina iskoristila je te dvije pogodnosti koje im je osigurala Vlada podržana parlamentarnom većinom, pa su svojim osnovnoškolcima riješili nabavu radnih bilježnica, mapa, atlasa pa i drugog pribora. I sve naše okolne općine, G. Rijeka, Kalnik, Sv. Petar Orehovec i Sv. Ivan Žabno, iako daleko financijski slabije od našega Grada osigurali su svojim učenicima besplatne radne bilježnice i mape.

Bez obzira što su roditelji već osigurali radne bilježnice za svoju djecu, pozivamo gradonačelnika Marija Rajna, predsjednika Gradskog vijeća Marka Katanovića, predsjednika kluba Nezavisnih vijećnika Eduarda Krmpotića, predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Ivana Majdaka, te vijećnike Marijana Vukovića (HSS) i Hrvoja Gužvinca (Mreža), kao koalicijske partnere gradonačelnika, da se hitno razmotri mogućnost financiranja nabave radnih bilježnica i mapa.

Iako je cijela Gradska uprava na kolektivnom godišnjem odmoru predlažemo da se sazovu predsjednici klubova vijećnika i dogovori način rješavanja ovog problema, te da se makar održi telefonska sjednica Gradskog vijeća i donese Odluka o financiranju radnih bilježnica za križevačke osnovnoškolce. Ukupna vrijednost radnih bilježnica iznosi cca 500 000 kuna, što za proračun Grada Križevaca ne bi trebalo predstavljati nikakav problem(pa više se potrošilo na Spravišče i Dan grada), obzirom da je Grad od države u zadnjih godinu i pol dana prihodovao preko 20 milijuna kuna više od prethodnih godina.

Gradonačelnik često naglašava da su Križevci Grad prijatelj djece, pa ima li bolji način da potvrdi da je i vodstvo Grada sa svim pratećim strankama i vijećnicima koji ih podupiru prijatelji djece i njihovih roditelja! Ukoliko gradonačelnik sa svojim partnerima odluči riješiti pitanje nabave radnih bilježnica Klub vijećnika HDS-a isto će poduprijeti na Gradskom vijeću”, stoji u priopćenju.

Odgovor nismo dugo trebali čekati, a iznio ga je sam gradonačelnik putem Facebooka. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

“Zašto Grad nije osigurao novce za radne bilježnice? Odgovor je vrlo jednostavan. Kad je država osigurala besplatne udžbenike, mi smo novce prenamijenili na obnovu škole i vrtića. Dodatni radovi na “Nazoru”, prvenstveno fasada i sanitarni čvorovi, te probijanje procijenjene vrijednosti na radovima u vrtiću odnijeli su svu razliku koju bi eventualno mogli koristiti za radne bilježnice. Dakle novci nisu nestali, potrošeni su za poboljšanje uvjeta za našu djecu. U zadnjih godinu dana uloženo je oko 6 milijuna gradskih novaca te oko 9 milijuna iz drugih izvora direktno u obnove obrazovnih institucija. Nažalost, u neke se nije ulagalo desetljećima i puno toga je sad došlo na naplatu. Ako se sjećate, prije toga ulagali smo u sportsku dvoranu, sanitarne čvorove u “Modecu”, dvoranu u vrtiću itd. Proračun je ipak ograničen i ne može sve biti besplatno.”

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRajnMario%2Fposts%2F639637906525109&width=500″ width=”500″ height=”708″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media”></iframe>

Vezano

Komentari su zatvoreni.