Rebalans, naplata parkiranja i obrat oko bivšeg kina – teme večerašnje sjednice Gradskog vijeća

Među 38 točaka dnevnog reda današnje, osme po redu sjednice Gradskog vijeća, više je točaka koje bi mogle izazvati raspravu, uključujući i onu s vijećničkim pitanjima. Pred vijećnicima će se naći Izvješće o radu gradonačelnika, izmjena i dopuna proračuna, raspravljat će o konačnom uvođenju naplate parkiranja koju bi obavljao Križevački poduzetnički centar te o aneksu ugovora za izgradnju stambeno-poslovne zgrade na prostoru bivšeg kina kojim bi se investitoru Rumenjak d.o.o. produljio rok za izgradnju za još jednu godinu. Naime, Grad je već bio pred raskidom Ugovora o zajedničkom ulaganju u stambenu zgradu na gradskom zemljištu na kojem se dvije godine nije ništa radilo (o čemu smo pisali nedavno), a onda je u mjesec dana došlo do obrata jer je investitor tražio produljenje roka pravdajući se pandemijom zbog koje radnici, stoji u obrazloženju, nisu mogli dolaziti na posao, niti obilaziti gradilište te je postalo očito da investiciju neće moći dovršiti na vrijeme.


Rebalansom će se proračun povećati sa 147 na 165 milijuna kuna i jedan su od glavnih razloga povećanja prihoda su tri nova projekta koja su ugovorena ove godine, a odnose se na uspostavljanje sustava geotermalne energije na području grada Križevaca i na postavljanje solarnih elektrana na krovove šest javnih zgrada. “Sve zajedno je riječ o više od 10 milijuna kuna, a zahvaljujući ovim projektima korak smo bliže cilju da do 2030. budemo energetski neovisni”, rekao je gradonačelnik.


S obzirom na energetsku krizu i sve veći interes, u proračunu se povećava stavka za sufinanciranje solarnih elektrana na krovovima građana s planiranih 500 tisuća na milijun kuna, osiguravaju se sredstva za uspostavu produženog boravka u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca od sljedeće školske godine. Najavljeno je i pokretanje programa sufinanciranja liječnika specijalista s obzirom na to da u Križevcima već godinama nedostaju pedijatar, ginekolog, liječnik medicine rada.

Cilj ovog programa je privući gotove liječnike specijaliste u Križevce kako bi se riješio ovaj problem. Zasad smo do kraja godine osigurali 100 tisuća kuna, što će se kao dodatni dohodak isplaćivati specijalista medicine rada. Uspijemo li pronaći i pedijatra i ginekologa, sredstva ćemo povećati, no moram naglasiti da ćemo inzistirati na suradnji sa Županijom koja je osnivač Doma zdravlja“, najavio je Rajn. Izmjenama proračuna osigurat će se i sredstva za sufinanciranje novog bibliobusa, povećati iznos sufinanciranja smještaja djece u vrtiće na području susjednih općina kao i u obrte za čuvanje djece.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.