Predstavljen teleskop buduće križevačke zvjezdarnice


Udruga P.O.I.N.T. s partnerima na projektu SPARK predstavila je u ponedjeljak 13. lipnja kompletirani teleskop buduće zvjezdarnice koja se gradi na Trgu svetog Florijana 16. Radi se o teleskopu vrste Ritchey-Chrétien, poput najpoznatijeg svemirskog teleskopa Hubble, čije je glavno hiperbolno zrcalo promjera 16 inča ( 40 centimetara), a žarišna duljina od 3250 mm omogućit će takva povećanja da se mogu promatrati individualni krateri na Mjesecu.

Ovaj gotovo 50 kilograma težak teleskop postavit će se 10 metara iznad tla i zaštititi petmetarskom astronomskom kupolom. Otkrivat će fascinantne planete Sunčeva sustava, ljepote dalekih svemirskih maglica, putovanja ponekog asteroida ili kometa te druge tajne svemira. Ukupna cijena teleskopa i prateće opreme je 212.450,00 kuna s PDV-om.


Predstavljanjem teleskopa završeno je dvodnevno putovanje kroz znanstveno i simboličko shvaćanje nebeskih fenomena pod nazivom “Zvjezdano nebo kroz znanost i simbole” u sklopu kojeg su znanstvenici Andrej Dundović i Petar Pavlović održali dva znanstveno-popularna predavanja i rasprave. Otvorenje zvjezdarnice planira se za jesen, a u tom prostoru će se nuditi programi promatranja nebeskih fenomena, popularizacije znanosti i izvaninstitucionalnog obrazovanja iz područja prirodoslovlja i tehničkih disciplina.


Vrijednost projekta SPARK je 2.907.579,89 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Projekt SPARK sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno