Predstavljen teleskop buduće križevačke zvjezdarnice


Udruga P.O.I.N.T. s partnerima na projektu SPARK predstavila je u ponedjeljak 13. lipnja kompletirani teleskop buduće zvjezdarnice koja se gradi na Trgu svetog Florijana 16. Radi se o teleskopu vrste Ritchey-Chrétien, poput najpoznatijeg svemirskog teleskopa Hubble, čije je glavno hiperbolno zrcalo promjera 16 inča ( 40 centimetara), a žarišna duljina od 3250 mm omogućit će takva povećanja da se mogu promatrati individualni krateri na Mjesecu.

Ovaj gotovo 50 kilograma težak teleskop postavit će se 10 metara iznad tla i zaštititi petmetarskom astronomskom kupolom. Otkrivat će fascinantne planete Sunčeva sustava, ljepote dalekih svemirskih maglica, putovanja ponekog asteroida ili kometa te druge tajne svemira. Ukupna cijena teleskopa i prateće opreme je 212.450,00 kuna s PDV-om.


Predstavljanjem teleskopa završeno je dvodnevno putovanje kroz znanstveno i simboličko shvaćanje nebeskih fenomena pod nazivom “Zvjezdano nebo kroz znanost i simbole” u sklopu kojeg su znanstvenici Andrej Dundović i Petar Pavlović održali dva znanstveno-popularna predavanja i rasprave. Otvorenje zvjezdarnice planira se za jesen, a u tom prostoru će se nuditi programi promatranja nebeskih fenomena, popularizacije znanosti i izvaninstitucionalnog obrazovanja iz područja prirodoslovlja i tehničkih disciplina.

Projekt SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge P.O.I.N.T. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.