Dok dvorac Inkey dobiva novu priliku, nekada velebni dvorac Erdödy i dalje propada

Foto: I. Brkić

Gornja Rijeka ima namjeru pokrenuti turizam u svome kraju i upravo provodi anketu među obiteljskim domaćinstvima i malim poduzetnicima koji se bave ili tek namjeravaju baviti se turizmom. Na temelju provedenog ispitivanja javnosti Općina će izraditi Strategiju razvoja turizma, za što je dobila i sredstva Europske unije. Na obroncima Kalnika, baš iznad Gornje Rijeke, ostaci su Malog grada Kalnika, u blizini se nalazi slap Šokot koji pada u prirodni kameni bazen, u selu je crkva iz 13. stoljeća, a u Kostanjevcu Riječkom etno park.

– Mogućnosti je mnogo, od biciklizma do planinarenja. Imamo potencijala, ali moramo ih iskoristiti na pravi način- rekao je načelnik Gornje Rijeke Darko Fištrović.

Foto: I. Brkić

Kao veliki turistički potencijal svojevremeno je slovio dvorac Sidonije Rubido Erdödy, danas u derutnom stanju. Nekoliko investitora planiralo ga je urediti jer su u njemu vidjeli priliku za zaradu, a Općina mogući zamašnjak turizma i gospodarstva, no od brojnih obećanja nije se ostvarilo još ništa. Pred gotovo četvrt stoljeća zakupio ga je na 99 godina Siniša Križanec, vlasnik nekoliko dvoraca u Zagorju, no odustao je od uređenja.

Općina je 2007. prodala dvorac za oko 2,7 milijuna kuna splitskom poduzetniku Ratku Božiću kojem se već tada sudilo zbog lažiranja šteta u tvrtki Jadroplov. Božić je obećavao da će posjed od 37 tisuća kvadrata s dvorcem iz 17. stoljeća preurediti u luksuzni hotel s kongresnim i wellness centrom smještenima ispod zemlje. Tadašnja načelnica Općine Štefica Tukša upravo je u Božiću vidjela spasitelja turizma ovoga kraja. Investicija je bila teška 93 milijuna kuna, a projekt je izradila arhitektica Irena Jurin, koja je osmislila i uređenje križevačkog Strossmayerovog trga. No osim bojanja pročelja i uklanjanja korova, u Sidonijinom dvorcu nije učinjeno mnogo. Božićeva tvrtka u međuvremenu je završila u stečaju, a dvorac bi mogao ponovno na dražbu.

Foto: I. Brkić

– Općina za njega nema novca. Kad smo prije par godina kontaktirali Ministarstvo kulture i konzervatore i upozorili da dvorac propada, rečeno nam je da moramo pronaći investitora – rekao je načelnik Fištrović. Investitora među privatnim poduzetnicima nema, no u posljednje vrijeme dvorce kupuje Županija. Barem je tako najavio župan Darko Koren prije nekoliko tjedana u Rasinji kad je obećao da će tamošnji dvorac Inkey kupiti upravo Županija. Zato smo ga pitali hoće li na isti način ta ista Županija uložiti u razvoj turizma gornjoriječkog kraja i pomoći očuvati uspomenu na Sidoniju Rubido Erdödy, hrvatsku primadonu koja je glumila Ljubicu u operi Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog, a živjela je i umrla u dvorcu u Gornjoj Rijeci. Do zaključenja ovoga teksta, nismo dobili odgovor.(GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.