Križevčani treći na najvećem STEM natjecanju u regiji

Trojica Križevčana, studenti zagrebačkog PMF-a Luka Meštrović, Marin Meštrović i Mateo Kovačić osvojili su treće mjesto na najvećem studentskom STEM natjecanju u regiji “STEM Games” na kojem su nastupili proteklog vikenda u Rovinju, uz više od 1500 studenata s više od 15 fakulteta. Natjecanje se održava u četiri arene od kojih svaka predstavlja jedno od STEM područja – prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo i matematika, a svaki tim natjecatelja bira jednu arenu u kojoj će se natjecati. U timu pod nazivom “KŽ”, križevački trojac natjecao se u matematičkoj areni, a zadatke i probleme rješavali su četiri dana.

Prvi i drugi dan fokus je bio na teorijskom uvodu u temu Konvolucija/Dekonvolucija. Treći dan rješavali smo probleme u kojima smo primjenjivali sve naučeno kroz prva dva dana. Četvrti dan pred stručnim žirijem smo prezentirali rješenja zadataka od trećeg dana. Zadaci su bili vrlo zahtjevni, konkurencija jaka, što nas je dodatno motiviralo. Zadovoljni smo rezultatom, no najbitnije nam je da smo stekli nova iskustva i poznanstva“, ispričao nam je Marin Meštrović. I Mateo Kovačić kaže da je bilo teško pa su neki odustali već nakon prvog dana, no sve je bilo dobro organizirano i izvrsno su se proveli. “Cjelokupni dojam je odličan. Bili smo smješteni u blizini Rovinja, jako smo zadovoljni sa smještajem, hranom, plažom…“, potvrdio je i Luka Meštrović.


Za razliku od ostalih studentskih natjecanja na kojima studenti rješavaju ispite i natječu se u poznavanju fakultetskog gradiva, izazovi na ovom natjecanju su kreativne i praktične prirode. Osmišljava ih skupina mentora, mladih stručnjaka iz akademske i industrijske zajednice koji studentima nastoje pružiti mogućnost da istražuju i savladavaju stvarne probleme današnjice. Već u opisu natjecanja navodi se da su zadaci takvi da ih nitko ne može riješiti sam, a interdisciplinarnost je prednost. Zato i potiču udruživanje studenata s različitim znanjima kako bi zajedno uspjeli riješiti probleme primjenjujući znanstvene metode u natjecateljskom okruženju. Križevačkom timu to je uspjelo!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.