[FOTO] Predstavljena monografija 75 godina Glazbene škole Alberta Štrige

Križevačka Glazbena škola jedna je od rijetkih institucija koje su uspjele sakupiti, istražiti i objaviti materijal o toliko godina postojanja i neprekidnog rada, rekao je sinoć na predstavljanju knjige 75 godina Glazbene škole Alberta Štrige moderator promocije i lektor knjige Davor Balić i zahvalio na strpljivosti, marljivosti i upornosti svima koji su vodili školu. A u ovih 75 godina školu je vodilo samo pet ravnatelja i čak 40 godina na tom je mjestu bila Ivanka Konfic koja se prisjetila kako je škola radila kad ju je ona preuzela. “Borili smo se s kadrom i za prostor. U to vrijeme nismo imali dovoljno nastavnika, iselili smo sedam stanara iz prostora u kojima su danas učionice. Moja nasljednica Branka Špoljar napravila je sve da ova škola danas izgleda ovako i ponosna sam i sretna kad prolazim kraj zgrade i čujem zvuke svih mogućih instrumenata i pjesmu. Kvaliteta je danas puno veća nego nekad“, rekla je bivša ravnateljica koja je ravnateljsku palicu preuzela od Božidara Brozovića.

Sve ove podatke i još mnogo više, istražile su i provjerile autorice monografije dr. sc. Jelka Vukobratović i profesorica Zlata Životić, obje akademske glazbenice i bivše učenice Glazbene škole. “Prevrnule smo arhivu škole da se ne bi dogodilo da nam promakne neki važan dokument ili da ne spomenemo nekog đaka“, objasnila je dr. Vukobratović koja je obradila život ove institucije, njen razvoj i promjene kroz koje je prolazila, dok se profesorica Životić bavila koncertnom djelatnošću škole i natjecanjima. “Škola je uvijek bila kulturno aktivna na području grada i cijele zemlje. Proučavajući materijale, naišle smo na zanimljive i životopisne komentare nekadašnjih ravnatelja, kakvi se danas ne mogu pročitati u službenim zapisnicima“, rekla je profesorica Životić i dodala da se 1949. spominje prvi javni nastup učenika, dvadeset godina kasnije održana je prva javna produkcija, a prvi medijski zapis o nastupu učenika zabilježen je tek 1971. Zanimljiv je i podatak da su učenici škole dosad sudjelovali na više od tisuću natjecanja.

Od svojih početaka nakon Drugog svjetskog rata, Glazbena škola je utirala put inovativnim praksama u glazbenom obrazovanju i prednjačila po programima, unaprjeđenju kvalitete nastave i kompetencije svojih učenika, čemu svjedoči i broj učenika upisanih na muzičke akademije i visokoškolske ustanove. Danas se ovdje podučava sedamnaest različitih programa na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini, uz predškolski program, sudjeluju na natjecanjima i razvijaju koncertne aktivnosti. “Ova knjiga pokazuje dio povijesti škole, njezinih uspjeha i stalnih nastojanja za napretkom, no povijest jedne tako žive i bogate ustanove je puno više od statistike i sažetih podataka iz dokumenata“, rekla je urednica monografije i ravnateljica škole Branka Špoljar. Predstavljanje monografije glazbeno su obogatili učenici škole i to Kvartet gitara, Filip Komarica na vibrafonu, Paulina Aleksa na klarinetu, Hana Sever na klaviru, sopranistica Helena Kralj i Komorni sastav tambura.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.