Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1372

Poredak planeta nad Ratarskom šumom u ranu zoru 30. travnja 2022. (foto Martin Vujić)
Poredak planeta nad Ratarskom šumom u ranu zoru 30. travnja 2022. (foto Martin Vujić)

U Temi Krugova slušamo posljednje minute predavanja Čarobni svijet galaksija astrofizičarke profesorice Vernese Smolčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu koje je održala 8. travnja navečer na 12. festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Micko Kidov klub stripoljubaca Dava Pilkeya i Josea Garibaldija, knjiga za mlade je Tajanstveno Društvo Benedict Trentona Leeja Stewarta, na odjelu beletristike Zarazna zona Andrijane Kos Lajtman i Damira Radića, a na stručno-znanstvenom odjelu Hrašćinski meteorit: Od legende do znanosti Tatjane Kren. Govorimo i o programima vezanima uz knjižnicu.

Na današnji datum rođeni su Niccolò Machiavelli, Henri Pitot i Sugar Ray Robinson, počela je indijska filmska industrija, Margaret Mitchell dobila je Pulitzerovu nagradu za roman Zameo ih vjetar, otvorena je kuća Anne Frank u Amsterdamu, umrli su Béla IV i William Shakespeare.

U Vijestima Krugova govorimo o prvom stalnom muzeju NFT umjetnosti na svijetu, o Rječniku velikoga i maloga početnog slova, nagradama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te o Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol. Govorimo i o nekim događajima u Križevcima i okolici, posebno u projektu Future Hub Križevci u sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo konjunkciju Venere i Jupitera, nove astronaute na ISS-u i teleskop James Webb.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Adolphea Adama, Heinricha Ignaza Franza Bibera, Narcisa Yepesa, Boba Dylana, grupe My Buddy Moose i pjevanje Jadranke Stojaković.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1372 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 3. svibnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Konjunkcija Venere i Jupitera sa Stražinca 30. travnja 2022. (foto Andrej Dundović)

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.