Iznimni koncert helsinškog baroknog orkestra

U subotu, 19. rujna, u Križevcima je održan još jedan sjajan koncert s programa Varaždinskih baroknih večeri. U katedrali Sv. Trojstva nastupio je Helsinki Baroque Orchestra, finski ansambl za ranu glazbu pod umjetničkim vodstvom čembalista Aapa Häkkinena. Ovaj etablirani europski ansambl sastoji se od mladih glazbenika koji sviraju na autentičnim instrumentima iz razdoblja baroka.

Na subotnjem koncertu, osim dviju baroknih violina i čembala, slušatelji su imali priliku čuti violu da gamba, baroknu varijantu violončela i violone, barokni kontrabas. Uz svirače na ovim instrumentima, nastupio je kontratenor Teppo Lampela.

S obzirom da je literatura za kontratenore, vrlo visoke muške glasove, bogata, ali i zahtjevna, sposobni pjevači su rijetki i stoga vrlo cijenjeni. Teppo Lampela je među najpoznatijim finskim pjevačima baroknog repertoara, a program subotnjeg koncerta izveo je s iznenađujućom lakoćom i glazbenom uvjerljivošću.

Svojim nastupima u Hrvatskoj, Helsinki Baroque Orchestra predstavlja djela skladatelja iz bogate zbirke Uppsala Düben. Riječ je o zbirci muzikalija plemićke obitelji Düben koju je u nasljedstvo dobilo švedsko Sveučilište u Uppsali.

Predstavljena su djela njemačkih skladatelja Förstera, Rittera, Geista, Medera, dansko-njemačkih skladatelja Buxtehudea i Kirchoffa, te Austrijanca Schmelzera.

Osim spomenutog čembalista Häkkinena i kontratenora Lampela, na koncertu su nastupili violinisti Minna Kangas i Tuomo Sumi, Mikko Perkola i Varpu Haavisto na violi da gamba, te Imre Eenema na violončelu.
Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri, 39. po redu, nastavljaju tradiciju održavanja koncerata u drugim hrvatskim gradovima. Redoviti godišnji koncert u Križevcima naš grad ima za zahvaliti bivšem ravnatelju festivala, maestru Vladimiru Kranjčeviću.

Šteta je ipak što baštinici tog vrhunskog kulturnog događaja u Križevcima nedovoljno mare za njegovu promociju i posjećenost, o čemu svjedoči minimalan broj plakata i gotovo nikakva medijska potpora.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.