Zakon smanjio skupine, ali i prihode

Vrtić Zraka Sunca Križevci

KRIŽEVCI – Dječji vrtići prisiljeni su primjenom novih pedagoških standarda smanjivati broj djece u odgojnim grupama, a manji broj polaznika znači i manji prihod, pa je tako ravnateljica križevačkog vrtića Zraka sunca Terezija Horvat upozorila da će ustanova koju vodi ove godine zbog tih razloga iskazati manjak od oko 150 tisuća kuna. Na sastanku Kolegija gradonačelnika Branka Hrga pitala ga je može li Grad izdvojiti koju kunu više i povećanjem svojeg udjela u ekonomskoj cijeni vrtića ublažiti minuse koji su nastali poštivanjem zakonskih obaveza. Hrg je izravno odgovorio da to nije izgledno, jer Križevcima kao i drugim lokalnim samoupravama slijedi smanjenje upravo onih prihoda iz kojih su financirane stavke poput vrtića.

– Nije realno za očekivati povećanje tog dijela, nije realno i ja to moram otvoreno ovdje reći. I nije realno za očekivati da ćete imati povećanje broja djece ukoliko ćete dizati cijene, rekao je Hrg.

Povećanje izdvajanja za vrtiće nije izgledno ni zato jer Grad štedi gdje god može kako bi kroz tri godine izravnao minuse nastale krizom zbog koje se ne prodaju gradske nekretnine, prvenstveno gradilišta u poslovnoj zoni. Zbog štednje je primjerice bilo i otpuštanja djelatnika u gradskom Dječjem vrtiću, kazao je Hrg, a ni predviđanja nisu baš svijetla.

– Nemojmo očekivati da će biti dobro, neće biti dobro jer se jednostavno ne kreće ništa u pozitivnom pravcu. Vidjeli ste i najnovije prognoze koje Europska komisija daje Hrvatskoj, znači budimo svjesni toga. Moramo se zbiti u redove i preživjeti, poručio je proračunskim korisnicima.

Jedna od mogućnosti za dodatnu zaradu je pružanje usluga iznad standarda za roditelje koji mogu i žele ih platiti, predložio je Hrg. Ipak, zatražio je da se na iduću sjednicu Gradskoga vijeća uputi prijedlog nove, ujednačene ekonomske cijene smještaja u četiri vrtića u Križevcima. (RKC)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. kalničan piše:

    Nije Zakon smanjio skupine, nego struka, ona pedagoška, jer zbrinjavanje djece u vrtićima nije puko čuvanje,,radi se o pedagoškom standardu, kojeg nažalost nikako da dosegnemo! U vrtićima dakle imamo i dalje isti broj djece, samo su podjeljeni u više skupina, povećava se dakle i broj odgajatelja-teta, što povećava i troškove. Možda da gradonačelnika angažiramo u struci, smanjio bi trošak Gradu i donio sa sobom miraz koji se može raspodjeliti na tri-četiri tete!

  2. kalničan piše:

    Vrlo jednostavno, neka gospoda slijede primjer iz Metkovića i eto novca za naše vrtićance!

    1. tibor piše:

      neka smanje broj zaposlenih koji u spomenutom vrtiću ne rade a zaposleni su na puno radno vrijeme, poput tajnice, gospodina iz računovodstva kojem papire vodi knjigovodstveni servis a on piše samo uplatnice i još nekih koji vrtić ne vide ni izvana a primaju plaću.

Komentari su zatvoreni.