Talijanski dirigent ovaj vikend poučava u križevačkoj Glazbenoj školi

Glazbena škola Alberta Štrige Križevci domaćin je trodnevnog majstorskog tečaja za solo pjevače, koji je namijenjen učenicima, studentima i profesorima solo pjevanja. Gost predavač je talijanski dirigent Alessandro Cadario koji će zajedno sa Filipom Fakom, poznatim solo pijanistom, voditi predavanja i radionice za polaznike. Inicijatorica ove dodatne edukacije za mlade pjevače je križevačka sopranistica Ana Majdak Fak, inače i profesorica pjevanja u našoj glazbenoj školi.

U školi ima jako puno mladih pjevača koji već sad znaju da se žele baviti pjevanjem i ovakvo stručno usavršavanje će im itekako koristiti. S druge strane, u Križevce dovodimo predavače iz Rijeke, Osijeka, iz drugih zemalja poput ovogodišnjeg predavača iz Italije. To je prilika da im pokažemo grad, a nadam se da će se neki od njih i vraćati te da će ovakve majstorske radionice postati tradicija“, rekla nam je profesorica Majdak Fak. Križevačka Glazbena škola svojevremeno je organizirala stručne seminare, a ravnateljica Branka Špoljar nada se da će ovakvih radionica za učenike, ali i profesore, u budućnosti biti još više.

Glavni predavač Alessandro Cadario inače je glavni gost dirigent jednog od najstarijih talijanskih simfonijskih orkestara Pomeriggi Musicali u Milanu. Diplomirao je orkestralno dirigiranje, kompoziciju, zborsko dirigiranje i violinu. Kao dirigent nastupao je na prestižnim pozornicama teatra Marijinski u Sankt Peterburgu, milanske Scale, veronske Arene, New Yorka, Taipeija, Omana i mnogih drugih. Uz dirigiranje i profesorsko djelovanje drži stručne seminare iz solo pjevanja, komorne glazbe i zborskog pjevanja diljem Europe, član je izbornih komisija Opernih studija u Italiji i žirija međunarodnih pjevačkih natjecanja. Na seminaru u Križevcima uz Cadaria je profesor s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Filip Fak, inače i solo pijanist Zagrebačke filharmonije i predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Školovao se u Zagrebu i Parizu, a nastupao je u Hrvatskoj, Europi te u SAD-u, Meksiku i Kini. Održava majstorske tečajeve iz klavira i komorne glazbe diljem Hrvatske i u inozemstvu, dok je kao umjetnički suradnik na stručnim seminarima surađivao s mnogim poznatim glazbenicima, poput Dunje Vejzović, Valtera Dešpalja, Olge Šober i drugih.

Polaznice seminara već su na početku oduševljene i kažu da se profesor Cadario trudi izvući ono najbolje od svakog od njih .

Prvi dan je prošao čak i iznad mojih očekivanja te vjerujem da će do kraja seminara atmosfera biti jednako ugodna i produktivna kao i danas. Maestro Cadario i profesor Fak, ali i profesorica Ana kroz pedagoški rad u ovih par dana iskazuju svu svoju raskoš kao vrsni umjetnici. Veselim se radu u ova dva dana koji su još pred nama kao i samom koncertu“, rekla nam je polaznica seminara Lana Tinodi.

Što su naučili na majstorskom tečaju od profesora Cadaria, Faka i profesorice Majdak, polaznici će pokazati na zajedničkom koncertu sutra, u nedjelju 19. veljače u 17 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige. Ulazak je slobodan.

Vezano

Komentari su zatvoreni.