Što bi se dogodilo kad bi žene prestale obavljati kućanske poslove?

Jučer je u Križevcima na jedan dan gostovala izložba “Jutros sam stala” kojom se želi osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra “ženskim”. Izložba je putujućeg karaktera, dosad je bila postavljena u Rijeci, Poreču, Splitu i Zadru, a iz Križevaca je otputovala u Osijek. U svim gradovima priča je ista – na velikim panoima izložene su autentične priče koje su prikupljene kroz fokus grupe i otvorile pitanje što bi se dogodilo da žene na trenutak jednostavno prestanu obavljati kućanske poslove.

Neravnopravna podjela kućanskih poslova utječe na različita područja života žena, od prilika za zaposlenje, napredovanje, sudjelovanje u političkom i društvenom životu do zdravlja. Iako postoje mali pomaci u raspodjeli kućanskog rada i kućanstva u kojima je raspodjela poslova ravnopravna, brojevi pokazuju stvarno stanje – da nismo postigli ravnopravnost po tom pitanju. U istraživanju “Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena” koje je 2017. godine provela doc. dr. sc. Ksenija Klasnić, prilikom obavljanja rutinskih kućanskih poslova u 83 posto ispitanih slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, u 16,6 posto slučajeva partneri ravnopravno dijele poslove, a muškarci obavljaju spomenute poslove u samo 0,4 posto slučajeva. Također, podaci ukazuju na postojanje izrazite rodne neravnopravnosti u obavljanju obiteljskih poslova vezanih za brigu o djeci pri čemu u 58,4 posto slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, dok su za iste poslove zaduženi isključivo muškarci u samo 0,2 posto slučajeva. Cilj ovog projekta je razvijanje i predlaganje javnih politika koje bi doprinijele usklađivanju privatnog i poslovnog života žena i muškaraca.

Izložba i kampanja dio su projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”, čija je nositeljica udruga B.a.B.e., a partneri su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko – srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRIter, Udruga “HERA” Križevci, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.