Gimnazijalci kemijali sa znanstvenikom s Ruđera

Učenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog uspješno su odradili radionicu Analizom pogodi koja je sol u vodi, koju je vodio doc. dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba i student druge godine kemijskog odsjeka PMF-a Luka List. Gimnazijalci su nakon uvodnog predavanja dr. Portade dobili zadatak na temelju pokusa i opažanja odrediti sadržaj sedam nepoznatih otopina, što je svima i uspjelo, a najbrže su bile Lorna Habijanec i Nicole Jakopic. “Učenici su izrazito dobro prihvatili ovakav način rada i uz dobru atmosferu produbili razumijevanje sadržaja koji se uče u okviru redovne nastave kemije“, objasnila je profesorica Gordana Pintarić Kovač.

Radionicu Analizom pogodi koja je sol u vodi dr. Portada je osmislio na temelju jednog od zadataka s Međunarodne kemijske olimpijade 2016. godine u Gruziji i do sad je u sklopu radionica Hrvatskog društva kemijskih inženjera održana u više gradova i škola diljem Hrvatske. Učenici uvijek imaju isti zadatak – dobro promišljenim miješanjem i opažanjem promjena, otkriti sastave nepoznatih otopina u epruvetama.

U radionici je sudjelovalo i uspješno riješilo zadatak 22 učenika: Gabriela Antolković, Patricia Antolković, Mate Babić, Dora Bečirović, Ana Čondić, Ivan Devčić, Lorna Habijanec, Nicole Jakopic, Franka Janeš, Lucija Janeš, Lucija Komazin, Magdalena Kranjčić, Dunja Kudeljnjak, Lea Lovreković, Larisa Lugomer, Mateo Lugomer, Filip Mikinac, Viktorija Skrba, Ivana Sokač, Mihaela Šatvar, Julia Vanjhard Trušćek i Saša Zenta. Dr. Portada poklonio je učenicima Gimnazije knjigu Putovanje u nepoznato – Zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo) autorica Anite Peti-Stantić i Vedrane Stantić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.