Auto-Info: Volkswagen Polo 1.6 TDI Comfortline

Kao što je već poznato, iz Volkswagena je nedavno stigao novi Polo, ljepši, šarmantniji, agresivniji i pametniji od svih svojih prethodnika. Novi gradski as VW-a bogat je različitim detaljima koji ga uzdižu klasu iznad konkurencije. Jednostavno rečeno, šestica u malom. Na prvi pogled Polo se ne razlikuje mnogo od novog Golfa osim po stražnjim svjetlima i dimenzijama karoserije. Iako je ovo mali gradski auto, straga ima dovoljno mjesta za dvije odrasle osobe i dijete što nekim konkurentima i nije plus.

Krenimo od vanjskog izgleda, prednja maska što smo već konstatirali, neodoljivo podsjeća na Golf VI. Generacije. No, zagledamo li se malo duže u Pola vide se još oštrije i agresivnije linije te mogu reći kako me ovaj mlađi brat Golfa još više zadivio. Gledano s boka, nema previše iznenađenja, sve je u skladu, elegantno dizajnirano. Stražnji dio Pola, konačno mogu reći, oduševio me ljepotom. Prijašnji modeli nisu me previše impresionirali, a pogotovo model prije aktualnog s pomalo čudnim svjetlima, no to je VW, ili ga volite ili ne. Novi model konačno i straga djeluje poprilično agresivno što se savršeno uklapa s prednjim dijelom automobila. Ono što Polu daje dozu elegancije bočni su pokazivači smjera smješteni u retrovizore.

Ulaskom u automobil nastavlja se sportski doživljaj vanjštine. Lijepo dizajnirana upravljačka ploča, udobna sjedala, sve na dohvat ruke, jednostavno i profinjeno s kvalitetnim materijalima u završnoj izradi. Okretom ključa, počinje priča za sebe. Motor lagano i tiho prede, a prilikom vožnje do 100 km/h imate osjećaj kao da sjedite za upravljačem dobrog benzinca, no o voznim karakteristikama nešto kasnije. Vrijedno se još malo zadržati na opisu unutrašnjosti. Mnoštvo korisnih pretinaca podsjetilo me na japanske konkurente, no ovdje je sve ipak rađeno po njemačkim standardima. Jednostavno i bez mnogo kompliciranja. Postoji jedan detalj koji je po meni nepotreban u ovakvom gradskom automobilu, no svakako je zanimljiv. Na sredini upravljačke ploče počele su skakati brojke od 1 do 5, da, riječ je o pokazivaču stupnja prijenosa a ne radi se o automatiku. Pametno rješenje Nijemaca za uštedu kojeg decilitra goriva, već viđeno u premium modelima iz grupacije. Pokazivač radi besprijekorno kad se brzine mijenjaju od niže prema višoj, no, u obrnutoj situaciji brojke na displayu reagiraju dosta sporo i mijenjaju se tik prije najnižeg dopuštenog broja okretaja motora. Sve u svemu, zabavno.

Testni model s 1598 ccm i 75 konjskih snaga moglo bi se reći, idealna je kombinacija za gradsku vožnju i vožnju na nešto duže relacije. Automobil solidno ubrzava do 100 km/h, a tada se polako počinje osjećati da je riječ o dizelašu kojem možda nedostaje koji konj više. No, ipak se u ovom slučaju radi o gradskom automobilu koji je pokretljiv i toliko upravljiv da je ova činjenica potpuno zanemariva. Ocjena voznih osobina Pola 5 plus. Toj ocjeni pridonose i odlične kočnice te vrlo lagan servo upravljač za kojeg ne bi bilo zamjerke da je izvan grada nijansu krući.

Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.