Dan otvorenih vrata u Udruzi ‘Maslačak’

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Maslačak” Križevci organizira danas Dan otvorenih vrata povodom Dana osoba s Down sindromom. U Udruzi je 11 članova s ovim sindromom koji pozivaju sugrađane na veselo i kreativno druženje.

– “Ulaznica” su šarene, neuparene čarape te će se i na taj način dati podrška članovima s Down sindromom, istaknula je predsjednica udruge Tamara Premuš, pozvavši sve zainteresirane da dođu u Gundulićevu ulicu 67 od 10 do 12 sati.

O Down sindromu

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa Down sindromom, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”.

Unatoč brojnim teškoćama, ali uz podršku osobe sa Down sindromom dio su svake zajednice, bave se raznim aktivnostima, pohađaju školu, a neke su i zaposlene. Žive s obiteljima, ili s prijateljima, a neki i samostalno. Mogućnosti za osobe sa Down sindromom danas su daleko veće nego u prošlosti, temeljem odmicanja tradicionalno postavljenih granica. Kvalitativni pomaci plod su zajedničkih napora roditelja, stručnjaka i šire zajednice.

Vezano

Komentari su zatvoreni.