Križevcima odobreno više od 8 milijuna kuna za istraživanje geotermalnog izvora

Gradu Križevcima odobrena su dva projekta iz područja geotermalne energije vrijedna ukupno više od 8 milijuna kuna, u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Projektom “Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Grad Križevaca” izradit će se sva potrebna tehnička dokumentacija za eksploataciju bušotine Križevčanka 1, glavni projekt za istražnu bušotinu Križevčanka 2, te
idejni i glavni projekt za uspostavu sustava grijanja javnih objekata. “Nakon EU projekta Healing Places, ova dva projekta iznimno su važna za nastavak istraživanja naše geotermalne bušotine i pripremu potrebne dokumentacije za njenu eksploataciju. Cilj je bušotinu Križevčanka 1 koristiti u energetske svrhe što je u ovim vremenima kada cijene energenata idu gore iznimno važno jer bi se omogućilo grijanje javnih objekata u blizini izvora te potencijalno i za grijanje gradskog bazena“, objasnio je gradonačelnik Mario Rajn. U planu je, osim grijanja škola i Visokog gospodarskog učilišta, geotermalnom energijom grijati i njihove staklenike i sušare, a ukupna vrijednost ovog projekta je 3,7 milijuna kuna.


Drugi projekt pod nazivom “Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području grada Križevaca” trebao bi utvrditi geotermalni potencijal ležišta, odnosno moguću količinu dobivanja geotermalne vode, njene karakteristike i rezerve. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 4,5 milijuna kuna, a planirano je hidrodinamičko ispitivanje bušotine, promoviranje korištenja geotermalne energije i organizacija radionica s partnerima iz Norveške i s Islanda.

Kao što znate, Križevci žele postati energetski neovisan grad do 2030. godine, a ovim projektima, bliže smo cilju“, zaključio je Rajn. Partner na oba projekta je Komunalno poduzeće Križevci i islandska inženjerska i konzultantska tvrtka Efla, specijalizirana za projektiranje sustava distribucije energije i korištenje obnovljivih izvora energije. Oba projekta pripremljena su u Gradskoj upravi u suradnji s križevačkim Komunalnim poduzećem i bez angažmana vanjskih stručnjaka. Zanimljivo je da ime tvrtke partnera na islandskom znači “osnaživanje” pa je za očekivati da će u ovim projektima pomoći ostvariti višedesetljetne ideje o iskorištavanju geotermalne energije na križevačkom području.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.