U županiji se uvodi 79 autobusnih linija, veliki popusti za učenike, studente, umirovljenike i radnike

U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren i predstavnici prijevoznika u četvrtak su potpisali dvogodišnje ugovore o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu. Potpisnici su bili direktor Čazmatrans prometa d.o.o. Damir Pavlović, direktor obrta za prijevoza i usluge Autoprijevoznik Željko Šubić, direktor Podravina Express Tours d.o.o. Karlo Ormanec te u ime Autoprijevozničkog obrta Škriljak – Mihael Škriljak.

Župan je izrazio zadovoljstvo što je Koprivničko-križevačka županija među prvima u Hrvatskoj uspostavila i krenula u realizaciju javnog linijskog prijevoza, projekt od iznimnog značaja na kojem je Županija radila dvije godine te isti inicirala kroz Hrvatsku zajednicu županija.

„Ovo je ogroman korak unaprijed u pogledu javnog prijevoza na našem području zbog kojeg će naši sugrađani imati i brojne pogodnosti jer će se autobusni prijevoz subvencionirati u značajnom postotku. Naša je županija svih ovih godina kroz subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca s oko 4 milijuna kuna godišnje značajno pomagala kućnim budžetima školaraca te posredno potpomagala poslovanje autoprijevoznika koji bi teško poslovali bez tog segmenta prijevoza. Kroz ovaj novi model, javni će se prijevoz i dodatno unaprijediti, optimizirati i postat će još funkcionalniji na zadovoljstvo svih stanovnika županije“, uvodno je pojasnio župan.

Dodao je kako se nakon analize kroz model javnog linijskog prijevoza definiralo 79 autobusnih linija – 44 županijske i 35 međužupanijske linije na kojem će prometovati autobusi četiri ranije navedenih autoprijevoznika koji će dogovorenim linijama obuhvatiti čak milijun i pol kilometara na godišnjoj razini.

„Što se tiče financijske konstrukcije, svima je znano kako smo Županija koja je izdvajala velika sredstva za prijevoz srednjoškolaca, a na ta sredstva se nadovezuju i sredstva resornog ministarstva. Prema Odluci Vlade RH županijama će biti dodijeljena sredstva za uspostavu javnog linijskog prijevoza prema broju stanovnika i linija, au našem slučaju riječ je o projektu u ukupnom iznosu od 22 milijuna kuna pri čemu Županija sudjeluje s 5,5 milijuna kuna, a država s 16,5 milijuna kuna“, obrazložio je župan te istaknuo kako je glavni cilj realizirati adekvatnu i funkcionalnu mrežu javno linijskog autobusnog prijevoza na našem području pri čemu se posebna pažnja polaže na prijevoz učenika i povezanost ruralnih krajeva te se pomaže prijevoznicima na čije je poslovanje utjecala pandemija koronavirusa.

Važno je istaknuti kako su u dogovoru s prijevoznicima osigurani i dodatne pogodnosti.

„ Dogovorili smo kako će radnička mjesečna karta iznositi 80% od pune cijene, studentska mjesečna karta će iznositi 20% od pune cijene, učenici će mjesečnu kartu plaćati svega 5% od pune cijene, a umirovljenici 20% od pune cijene pri čemu će imati i dodatnu pogodnost kupovine dnevne karte koja će također iznositi samo 20 posto od ukupne cijene. Sve ovo je osmišljeno kako bi potaknuli naše sugrađane da se vrate javnom prijevozu. Javnom uslugom omogućit će se učinkovitiji i povoljniji prijevoz za građane, a s realizacijom se kreće od 15. ožujka ove godine“, zaključio je župan i zahvalio potpisnicima ugovora te dodao kako je sljedeći korak zaključenje Ugovora za sufinanciranje javne usluge prijevoza s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Vezano

Komentari su zatvoreni.