Sindikat upozorava: Turske firme krše radnička prava, dio radnika dobio otkaze preko SMS poruka

foto: Al Jazeera screenshot

Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) održao je u ponedjeljak konferenciju za novinare na kojoj je zatražio žurnu reakciju Državnog inspektorata zbog otpuštanja skupine radnika turskih tvrtki, angažiranih na obnovi pruge Križevci-Koprivnica, koji su stupili u kontakt sa sindikatom radi zaštite svojih prava.

Sindikat je kontaktirao radnike radi akcije informiranja o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, podijelivši im letke za vrijeme stanke za ručak, nakon čega su dobili otkaze. Odluku o otkazima ugovora o radu radnici su dobili putem SMS poruka bez navođenja razloga te su istoga dana transportirani u matičnu zemlju, prenosi Al Jazeera.

“Radi se o tome da radnici rade između 250 do 300 sati mjesečno, nisu plaćeni kako je bilo dogovoreno prilikom odlaska u Hrvatsku. Imamo saznanja da turske tvrtke rade veliki pritisak na radnike i krše zakone Republike Hrvatske te kolektivni ugovor”, poručila je na konferenciji za novinare predsjednica SGH-a Jasenka Vukšić.

Tajnik SGH-a Domagoj Ferdebar rekao je da su radnici dobili na potpis izjavu da su spremni raditi prekovremeno tijekom cijele godine, što pokazuje da radno vrijeme nije uređeno u skladu s uobičajenom preraspodjelom u građevinarstvu u Hrvatskoj.

“Kada je radnik bolestan, ne dobije za taj dan plaćen nikako, iako je to za njega terenski rad. Ako je određeni dan loše vrijeme pa se ne mogu izvoditi radovi, također ne dobiju nikakvu naknadu za to, kao da su sjedili doma u Turskoj, a ne ovdje na terenu”, zaključio je Ferdebar o problemu kršenja prava radnika.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.