Tri grada trebaju nove vrtićke kvadrate

KOPRIVNICA, KRIŽEVCI, ĐURĐEVAC – Predškolski odgoj u tri grada Podravine i Prigorja muče slični problemi manjka vrtićkih kvadrata, a gradske vlasti pritisnute potrebama roditelja pokušavaju svaka na svoj način povećati sadašnje kapacitete. U koprivničkim vrtićima, doznajemo od dogradonačelnika Dražena Prosa, smješteno je točno 987 mališana o kojima brine 96 odgojiteljica. Do prošle pedagoške godine nije bilo smještajnih problema, no nakon uvođenja Pravilnika o kriterijima za upis u Tratinčicu neupisano je ostalo 70-ero djece jasličke i 30-ero vrtićke dobi.

Početkom prošle godine dogradnjom jednog od ukupno 11 objekata u Tratinčici stvoreno je mjesta za dvije jasličke grupe, lani su završene i sve pripreme za izgradnju novog vrtića na Strossmayerovom trgu, na prostoru sadašnjeg igrališta. Zamjenik gradonačelnika Pros očekuje da će vrtić na Strossu biti završen ove godine, a imat će šest vrtićkih i dvije jasličke grupe za oko 130 do 150 mališana. No to nisu svi planovi za rješenje problema.
– S druge strane predviđena je i lokacija za jedan potpuno novi objekt vrtića na Podolicama, uz buduću osnovnu školu. Moram reći da tu postoji isto tako jedan plan proširenja sadašnjih kapaciteta vrtića na Vinici, koji se nalazi u zgradi Područne škole, a koji bi nakon preseljenja učenika ove škole u novu školsku zgradu na Podolicama bio podesan za dječji vrtić, dodao je dogradonačelnik Pros.

Tri pak križevačka vrtića imaju oko 450 polaznika, a potrebe su za još stotinjak mjesta. Taj manjak namjeravaju prevladati otvaranjem četvrte ustanove, koja će biti podružnica Dječjeg vrtića Didi iz Krašića, a pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi kaže:
– Ove godine vjerujemo da ćemo otvoriti i četvrti dječji vrtić, koji će biti u privatnom vlasništvu i koji će te potrebe zadovoljiti. To će biti vrtić u vojarni, za koji je već dobivena i lokacijska dozvola i on se već preuređuje, vjerujemo i nadamo se da će on tehnički biti spreman u idućoj školskoj godini.

Ako i ne počne raditi s početkom nove pedagoške godine nego koji mjesec kasnije, kaže pročelnik Tenodi, Križevci bi tako s početkom iduće godine riješili se manjka vrtićkih prostora, a još jedan dio bivše vojarne, nekadašnje spavaonice dobile bi novu, civilnu svrhu. Prostorne probleme Koprivnice i Križevaca ne dijeli treći naš grad; đurđevački Maslačak polazi 272-oje djece, a iako kapaciteti za sada zadovoljavaju, ipak se planira, za vrijeme kada će biti potrebni novi predškolski kvadrati, privesti svrsi i potkrovlje vrtića.
– Mi i dalje na tome radimo u suradnji s našim Gradom i stavili smo evo u naše financijske planove upravo i to proširenje vrtića. Nama bi to puno značilo, dakle po projektima koje imamo dobili bismo 200 kvadratnih metara novog korisnog prostora, odnosno dvije odgojne skupine sa pripadajućom garderobom i sanitarnim prostorom, kaže ravnateljica Gabrijela Golub.

Osim povećanja kapaciteta, Gabrijela Golub je naglasila da bi proširenjem mogli i rasteretiti postojeće vrtićke skupine, čija brojnost ne zadovoljava nove pedagoške standarde, a morat će im se prilagoditi do 2013. godine.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.