U škole stižu brzi antigenski testovi, Ministarstvo poslalo upute

Križevačke škole ovih su dana od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobile detaljne upute o samotestiranju učenika osnovnih i srednjih škola brzim antigenskim testovima, koje bi, doznajemo, škole trebale dobiti danas. Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije jučer je preuzeo 23.924 komada brzih antigenskih testova, od toga je za škole s područja Križevaca namijenjeno je 4.996. Za početak će svaki učenik dobiti dva testa, što bi trebalo biti dovoljno za dva tjedna testiranja ili za dodatno testiranje ako se u razredu pojavi pozitivan test u prvom tjednu. Ostatak testova škole bi trebale dobiti za dva tjedna. Provođenje mjere je dobrovoljno, naglašava Ministarstvo, a cilj je ukidanje obveze samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo u prostorijama škole.

U dopisima za roditelje i ravnatelje pojašnjeno je da učenici kojima je izrečena mjera samoizolacije unazad tjedan dana, u slučaju negativnog rezultata testa smiju u školu, odnosno samoizolacija im se automatski prekida. Iako se preporučuje se da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave, testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, što će ovisiti o tome kada će pojedinoj školi biti dostavljena prva količina testova.
Važno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak. Negativan rezultat testa roditelji mogu zabilježiti u bilježnicu koju će učenik pokazati u školi ili mogu dojaviti na neki drugi način koji odredi škola.

U slučaju pozitivnog brzog antigenskog testa za samotestiranje, roditelji se, prema uputama HZJZ-a, javljaju liječniku kako bi se test potvrdio PCR testom ili brzim antigenskim testom (BAT) u zdravstvenoj ustanovi ili ovlaštenom laboratoriju ili ordinaciji na teret HZZO-a. Do zaprimanje rezultata testiranja, učenici moraju ostati u izolaciji, kao i nakon zaprimanja pozitivnog testa. Za djecu koja su COVID preboljela unatrag četiri mjeseca i ona koja su cijepljena, već su i sad oslobođena samoizolacije, a roditelji imaju dvije opcije – sudjelovati svaki tjedan u redovitom testiranju ili djecu testirati samo u slučaju pojave pozitivnog učenika u njihovu razredu.

Roditelji ili skrbnici koji ne žele testirati svoju djecu neće ni preuzeti testove, ali moraju ispuniti poseban obrazac i dostaviti ga razredniku. Međutim, ako roditelj preuzme testove, a škola na bilo koji drugi način utvrdi da učenik ne provodi redovito samotestiranje, o tome će obavijestiti nadležnu epidemiološku službu ili školskog liječnika.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.